Πέμπτη 1 Ιουλίου 2010

Ήρεμη ζωή στα προάστια ζούσαν οι «κατάσκοποι της γειτονιάς» στις ΗΠΑ

Καλά εκπαιδευμένοι, με τεχνολογικά γνώσεις, χωρίς να τραβούν τη προσοχή ήταν οι δέκα συλληφθέντες για το δίκτυο κατασκοπείας υπέρ της Ρωσίας στις ΗΠΑ, αλλά παρ’ όλα αυτά δεν είχαν διαπράξει ακόμη πράξεις κατασκοπείας, αναφέρουν οι Αρχές.

Τα μέλη της ομάδας, που είχε τα χαρακτηριστικά ενός εν υπνώσει δικτύου, είχαν αποστολή τη συγκέντρωσαν πληροφοριών, περισσότερο με τη μορφή κοινωνικού κουτσομπολιού που όπως σημειώνουν οι New York Times θα μπορούσε να είχε γίνει και με την ανάγνωση ιστοσελίδων. Ωστόσο, δεν φαίνεται να είχαν παραδώσει στη Ρωσία μυστικά για να στοιχειοθετηθεί και η κατηγορία της κατασκοπείας.

Ορισμένοι από τους συλληφθέντες (ο 11ος καταζητείται στην Κύπρο) είχαν γεννηθεί και πιθανότητα είχαν εκπαιδευτεί εκεί πριν έρθουν στις ΗΠΑ για να ζήσουν σαν ζευγάρια με τη φυσιολογική ζωή των κατοίκων των μεσοαστικών προαστίων.

Πάντως, μία από τις συλληφθείσες, η Άννα Τσάπμαν που κατείχε κτηματομεσιτική εταιρεία στο Μανχάταν, τράβηξε το ενδιαφέρον των αμερικανικών και βρετανικών μέσων ενημέρωσης που έδειξαν να ενδιαφέρονται περισσότερο για την εμφάνισή της, ανασύροντας φωτογραφίες της από το Facebook παρά για την δραστηριότητά της.

Στις ΗΠΑ τα μέλη του δικτύου προσπάθησαν να καλλιεργήσουν σχέσεις με υψηλόβαθμους παράγοντες από που θα μπορούσαν να αντλήσουν πληροφορίες.

Με τους χειριστές τους στη Μόσχα, αναφέρει το FBI, επικοινωνούσαν με τη μέθοδος της στεγανογραφίας, κρύβοντας δηλαδή μηνύματα και εικόνες μέσα στα αρχεία άλλων φαινομενικά αθώων εικόνων.

Η κατηγορία με την οποία συνέλαβε το FBI τους δέκα είναι η συνωμοσία για τη συνεργασία με πράκτορες ξένης κυβέρνησης και για μερικούς και του ξεπλύματος χρήματος.

Πρώην στελέχη των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών θεωρούν ότι το όφελος είναι δυσανάλογα μικρό για τέτοιου είδους επιχειρήσεις αν και δεν θα πρέπει να κόστιζε πολλά ενώ παρείχε και ένα σχετικό βαθμό προστασίας από την αποκάλυψη των μελών.

Ήδη πάντως οι δύο χώρες κινούνται προς την κατεύθυνση να ρίξουν τους τόνους όπως διαφάνηκε και κατά την συνάντηση του Ρώσου πρωθυπουργού (και πρώην στελέχους της KGB) Βλαντιμίρ Πούτιν με τον Μπιλ Κλίντον, αλλά και τις ανακοινώσεις του Λευκού Οίκου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα τα σχόλια και θα δημοσιευτούν αρκεί να μην είναι συκοφανττικά και υβριστικά.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...