Σάββατο 10 Ιουλίου 2010

Ταραχές στο Οκλαντ της Καλιφόρνια

Συγκρούσεις ξέσπασαν την Παρασκευή στο Οκλαντ της Καλιφόρνια, όταν διαδηλωτές λεηλάτησαν επιχειρήσεις, μετά την καταδίκη ενός λευκού αστυνομικού για ανθρωποκτονία χωρίς πρόθεση ενός άοπλου μαύρου, γεγονός που προκάλεσε οργή στην αφροαμερικανική κοινότητα και την οικογένεια του θύματος.

Αναφέρθηκαν τουλάχιστον 50 συλλήψεις. «Η πόλη δεν είναι Άγρια Δύση», δήλωσε ο επικεφαλής της αστυνομίας του Όκλαντ Άντονι Μπατς και πρόσθεσε: «Δε θα ανεχθούμε τέτοιες ενέργειες».
Περίπου χίλιοι άνθρωποι συγκεντρώθηκαν για να διαμαρτυρηθούν στο κέντρο του Όκλαντ, ανατολικά του Σαν Φρανσίσκο, την Πέμπτη, επικρίνοντας την απόφαση στην υπόθεση σε βάρος του Τζοχάνες Μέσερλι, 28 ετών, ο οποίος πυροβόλησε στην πλάτη τον 22χρονο Όσκαρ Γκραντ ενώ βρισκόταν στο πάτωμα σε σταθμό μετεπιβίβασης την Πρωτοχρονιά του 2009 -περιστατικό που πολίτες κατέγραψαν σε βίντεο.
Αρχικά η διαδήλωση ήταν ειρηνική, αλλά στην διάρκεια της νύχτας ξέσπασαν επεισόδια ανάμεσα σε αστυνομικούς και μια μικρή ομάδα διαδηλωτών και πολλά καταστήματα λεηλατήθηκαν.
Ο θάνατος του Γκραντ είχε προκαλέσει ταραχές και αμέσως μετά το συμβάν -περίπου 100 άνθρωποι είχαν συλληφθεί.
Η ανακοίνωση της ποινής του αστυνομικού αναμένεται να γίνει την 6η Αυγούστου. Αναμένεται να καταδικαστεί σε δύο ως τέσσερα χρόνια φυλάκισης, αν και ίσως είναι κατά τι μεγαλύτερη εξ αιτίας της χρήσης όπλου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα τα σχόλια και θα δημοσιευτούν αρκεί να μην είναι συκοφανττικά και υβριστικά.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...