Τρίτη 13 Ιουλίου 2010

Θρίλερ με Ιρανό πυρηνικό επιστήμονα στις ΗΠΑ

Στη δίνη ένος νέου κατασκοπευτικού θρίλερ βρίσκεται πάλι η Ουάσινγκτον. Ένας Ιρανός πυρηνικός επιστήμονας, που σύμφωνα με την Τεχεράνη είχε απαχθεί πριν απο έναν χρόνο από τη CIA, εμφανίστηκε στην πρεσβεία του Πακιστάν στην Ουάσινγκτον και ζητεί να επιστρέψει στην πατρίδα του.  Πρόκειται για τον Σαχράμ Αμίρι που βρήκε καταφύγιο στον ιρανικό τομέα της πακιστανικής πρεσβείας στις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με εκπρόσωπο του υπουργείου Εξωτερικών του Πακιστάν, ο Αμίρι ζήτησε τον άμεσο επαναπατρισμό του στο Ιράν. Ο επιστήμονας είχε εξαφανιστεί κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στη Σαουδική Αραβία. Σύμφωνα με πληροφορίες εργαζόταν σε ιρανικό πανεπιστήμιο, καθώς και στον Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας του Ιράν.

Το Ιράν είχε τότε κατηγορήσει την Ουάσινγκτον ότι τον απήγαγε, αλλά η αμερικανική κυβέρνηση αρνήθηκε οποιαδήποτε ανάμειξη. Τον Μάρτιο το ABC News είχε μεταδώσει ότι ο επιστήμονας είχε αυτομολήσει στις ΗΠΑ και βοηθούσε τη CIA, παρέχοντας πληροφορίες για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.


«Ο Αμιρί βρισκόταν στις ΗΠΑ με τη θέλησή του και αποφάσισε να επιστρέψει στο Ιράν με τη θέλησή του», δήλωσε αμερικανός αξιωματούχος που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του.
Ο αξιωματούχος επεσήμανε ότι η περίπτωση του Αμιρί είναι διαφορετική από αυτή των αμερικανών υπηκόων, ανάμεσά τους και τρεις περιηγητές, που κρατούνται στο Ιράν χωρίς α τους έχουν απαγγελθεί κατηγορίες. «Πρέπει να απελευθερωθούν αμέσως και να τους επιτραπεί να επιστρέψουν στις ΗΠΑ», δήλωσε.
Το Ιράν ελπίζει «στην επιστροφή χωρίς εμπόδια» του Αμιρί, δήλωσε από την πλευρά του ο ιρανός υπουργός Εξωτερικών Μανουσέρ Μοτακί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα τα σχόλια και θα δημοσιευτούν αρκεί να μην είναι συκοφανττικά και υβριστικά.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...