Δευτέρα 23 Δεκεμβρίου 2013

Πέθανε ο Καλάσνικοφ

Ο Μιχαήλ Καλάσνικοφ, ο σχεδιαστής του πιο δημοφιλούς όπλου στον κόσμο, πέθανε τη Δευτέρα σε ηλικία 94 ετών.


Ο Καλάσνικοφ πέθανε στην πόλη Ιζέφσκ στα Ουράλια, ανέφερε το πρακτορείο ειδήσεων Itar-Tass.


Το Καλάσνικοφ ή ΑΚ-47 όπως αποκαλείται διεθνώς είναι το πιο δημοφιλές όπλο στον κόσμο. Υπολογίζεται ότι 100 εκατομμύρια Καλάσνικοφ χρησιμοποιούνται παγκοσμίως.

Το επίσημο όνομα του όπλου, ΑΚ-47, προκύπτει από τα αρχικά του «Αβτομάτ Καλασνικόβα» που σημαίνει «Αυτόματο του Καλάσνικοφ» και τον αριθμό 47 επειδή άρχισε να κατασκευάζεται το 1947.

Ο Καλάσνικοφ συνέχισε να εργάζεται ως επικεφαλής σχεδιαστής του εργοστασίου που πρωτοκατασκεύασε το ΑΚ-47 έως τα 80 του χρόνια.

Ο Καλάσνικοφ, που πέρασε μεγάλο μέρος της παιδικής του ηλικίας στη Σιβηρία όπου ήταν εξόριστος ο πατέρας του, ονειρευόταν να γίνει ποιητής αν και τον προσέλκυαν κάθε είδους μηχανήματα.

Η αγάπη του για τα όπλα ξεκίνησε στη Σιβηρία, όπου ο χωρικός πατέρας του αναγκάστηκε να κυνηγάει, εκτός του να καλλιεργεί τη γη. Ο Καλάσνικοφ χρησιμοποιούσε συχνά το όπλο του πατέρα του όταν ήταν έφηβος και συνέχισε να κυνηγάει μέχρι τα 90 του.

Πολεμώντας στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, ο Καλάσνικοφ είδε τα μειονεκτήματα των όπλων που χρησιμοποιούσαν οι στρατιώτες εκείνη την εποχή και αποφάσισε να κατασκευάσει ένα νέο όπλο για τον σοβιετικό στρατό.

Τα κυριότερα πλεονεκτήματα του ΑΚ-47 είναι το απλό του σχέδιο, το μικρό μέγεθος και ότι μπορεί να παραχθεί εύκολα και φθηνά.

Επί δεκαετίες, το ΑΚ-47 παραμένει το υπ' αριθμόν ένα όπλο που διακινείται νόμιμα ή λαθραία σε κυβερνήσεις, αντάρτες, εγκληματίες και άλλους.

Σε ορισμένες χώρες πωλείται πολύ φθηνά στη Σομαλία για παράδειγμα κοστίζει από 30 ως 125 δολάρια. Οι τιμές έπεσαν τις τελευταίες δεκαετίες λόγω της μαζικής αντιγραφής του ΑΚ-47.

Σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα, από τα 500 εκατ. όπλα που κυκλοφορούν παγκοσμίως τα 100 εκατ. είναι Καλάσνικοφ, αν και ο ακριβής τους αριθμός δεν μπορεί να προσδιοριστεί λόγω των αντιγραφών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα τα σχόλια και θα δημοσιευτούν αρκεί να μην είναι συκοφανττικά και υβριστικά.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...