Κυριακή 29 Δεκεμβρίου 2013

Θρίλερ στους πάγους της Ανταρκτικής! Eγκλωβισμένο παραμένει Ρωσικό πλοίο

Ούτε το θηριώδες κινεζικό παγοθραυστικό Snow Dragon κατάφερε να προσεγγίσει το ρωσικό ερευνητικό πλοίο που εγκλωβίστηκε σε παγετώνα από την περασμένη Τρίτη...


Σε θρίλερ εξελίσσεται η υπόθεση του ρωσικού πλοίου που έχει εγκλωβιστεί στους πάγους της Ανταρκτικής από το απόγευμα της περασμένης Τρίτης.

Ένα κινεζικό παγοθραυστικό που αναμενόταν με μεγάλη αγωνία από τους παγιδευμένους ναυτικούς αποκλείστηκε κι αυτό από το πυκνό χιόνι και τους πάγους κατά τη διάρκεια σφοδρής χιονοθύελλας και τελικώς και αναγκάστηκε να γυρίσει πίσω, στην ανοικτή θάλασσα.

Όπως επιβεβαίωσε η αυστραλιανή ακτοφυλακή, αποστολή του κινεζικού παγοθραυστικού Snow Dragon ήταν να ανοίξει δρόμο μέσω του πάγου για να βοηθήσει το ρωσικό πλοίο να φθάσει στην ανοικτή θάλασσα. Το Snow Dragon θα προσέγγιζε το βράδυ της Παρασκευής το MV Akademik Shokalskiy που έχει αποκλειστεί από την Τρίτη εκατό ναυτικά μίλια ανατολικά της γαλλικής βάσης Ντιμόν ντ' Ουρβίλ.

Στο ρωσικό πλοίο που χρησιμοποιείται από την αυστραλιανή-ασιατική αποστολή στην Ανταρκτική, επιβαίνουν 74 άτομα, επιστήμονες και τουρίστες που ακολουθούν τη διαδρομή του Αυστραλού εξερευνητή Σερ Ντάγκλας Μάουσον πριν από έναν αιώνα (1911-1914).

Τελικώς το Snow Dragon προσέγγισε στα 6,5 ναυτικά μίλια το ρωσικό πλοίο αλλά δεν συνέχισε την πορεία του, καθώς συνάντησε μεγάλο παγετώνα που δεν μπόρεσε να σπάσει και επέστρεψε στην ανοικτή θάλασσα, ανακοίνωσε η Αυστραλιανή Αρχή Ναυτικής Ασφάλειας (AMSA) που συντονίζει τις επιχειρήσεις διάσωσης. "Δυστυχώς η επιχείρηση διάσωσης απέτυχε", δήλωσε εκπρόσωπος της υπηρεσίας, προσθέτοντας ότι εξετάζονται και άλλες επιλογές για να παρασχεθεί βοήθεια στο ρωσικό πλοίο.

Είναι ενδεικτικό ότι από την ημέρα που αποκλείστηκε το ρωσικό πλοίο, συνολικά δύο παγοθραυστικά, το κινεζικό Snow Dragon και το γαλλικό L' Astrolabe κατευθύνθηκαν στην περιοχή για να του προσφέρουν βοήθεια αλλά κανένα δεν μπόρεσε να τα καταφέρει.

Τώρα οι ελπίδες όλων εναποτίθενται στο αυστραλιανό παγοθραυστικό Aurora Australis, που είναι ισχυρότερα εξοπλισμένο για το σπάσιμο των πάγων σε σχέση με τα άλλα δύο παγοθραυστικά και αναμένεται στην περιοχή το νωρίτερο το βράδυ της Κυριακής για να επιχειρήσει με τη σειρά του να προσεγγίσει το ρωσικό πλοίο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα τα σχόλια και θα δημοσιευτούν αρκεί να μην είναι συκοφανττικά και υβριστικά.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...