Παρασκευή 27 Δεκεμβρίου 2013

Δυτική Ευρώπη: Κακοκαιρία «απειλεί» και την Πρωτοχρονιά

Στη Βρετανία πέντε άνθρωποι έχουν χάσει μέχρι στιγμής τη ζωή τους - Περισσότερα από 200.000 σπίτια δεν είχαν ρεύμα ανήμερα τα Χριστούγεννα - Η μετεωρολογική υπηρεσία προειδοποίησε για νέα ισχυρή καταιγίδα

Νέα καταιγίδα αναμένεται να πλήξει τη Δυτική Ευρώπη τα επόμενα εικοσιτετράωρα. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα δελτία καιρού, νέο κύμα κακοκαιρίας που έρχεται από τον Ατλαντικό φαίνεται να χτυπά τις χώρες της Δυτικής Ευρώπης, ενώ οι κάτοικοι στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι εκείνοι που θα κάνουν... μάυρη Πρωτοχρονιά, μετά τα Χριστούγεννα που τους βρήκαν με τραγικές απώλειες.


Ισχυρές βροχοπτώσεις και θύελλες άνω των 100 μιλίων/ώρα θα επιστρέψουν στη Βρετανία, όπως προβλέπουν οι μετεωρολόγοι. Η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία της χώρας έχει κοινοποιήσει πάνω από 50 προειδοποιήσεις για πλημμύρες στην Αγγλία και την Ουαλία, ενώ συμβούλεψε τους κάτοικους να προετοιμαστούν για τις ισχυρές καταιγίδες που έρχονται από τον Ατλαντικό.


Η καταιγίδα «Dirk» 


Δεκάδες χιλιάδες άτομα γιόρτασαν τα Χριστούγεννα στη Βρετανία και τη Γαλλία χωρίς ρεύμα ή μακριά από τις εστίες τους λόγω της κακοκαιρίας. Στη Βρετανία πέντε άνθρωποι έχουν χάσει μέχρι στιγμής τη ζωή τους τις τελευταίες ημέρες λόγω της καταιγίδας «Dirk» που έπληξε την Ευρώπη, ανάμεσα στους οποίους ένας άνδρας που επιχείρησε να σώσει το σκυλί του που παρασύρθηκε από τα ορμητικά νερά ποταμού. Οι διακοπές ρεύματος προκάλεσαν προβλήματα στο Γκάτγουικ, το δεύτερο μεγαλύτερο αεροδρόμιο του Λονδίνου, ενώ στο Ντόρσετ της νοτιοδυτικής Αγγλίας η αστυνομία απομάκρυνε πάνω από 100 κατοίκους από τα σπίτια τους την παραμονή των Χριστουγέννων λόγω φόβων υπερχείλισης ποταμού και πλημμυρών.

Η νέα ισχυρή καταιγίδα «Erich»


Χωρίς ηλεκτροδότηση παρέμεναν μέχρι χθες χιλιάδες νοικοκυριά στο Κεντ και στο Χάμσαϊρ. Μάλιστα η μετεωρολογική υπηρεσία προειδοποίησε για νέα ισχυρή καταιγίδα, ονόματι «Erich», που προέρχεται από τον Ατλαντικό και αναμενόταν να πλήξει τη Βρετανία το βράδυ της Πέμπτης προς Παρασκευή, εγείροντας φόβους για νέες πλημμύρες και περισσότερα προβλήματα, ενώ η καταιγίδα θα περάσει και από τη Γαλλία.

Εκεί δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από το χριστουγεννιάτικο κύμα κακοκαιρίας, ο ένας εκ των οποίων ηλικίας μόλις 12 ετών, και περισσότερα από 200.000 σπίτια, με τη Βρετάνη να έχει πληγεί περισσότερο, δεν είχαν ρεύμα ανήμερα τα Χριστούγεννα. Χωρίς ηλεκτροδότηση παρέμεναν μέχρι χθες 16.000 σπίτια στην περιοχή και ο υπουργός Εσωτερικών, Μανουέλ Βαλς, παραδέχθηκε ότι δεν έγινε σωστή εκτίμηση του κινδύνου από τις πλημμύρες που προκάλεσε η καταιγίδα «Dirk».

Στην Ιταλία 


Με βροχές, χιόνια και ισχυρούς ανέμους βρίσκεται αντιμέτωπη η Ιταλία, όπου μια χιονοστιβάδα στοίχισε τη ζωή σε έναν νεαρό Γάλλο τουρίστα ενώ παρατηρούνται και σοβαρά προβλήματα στις οδικές συγκοινωνίες και στα δρομολόγια των πλοίων. Εξάλλου, εξαιτίας της χιονόπτωσης 13.000 άνθρωποι έχουν μείνει χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα στη Βερμπάνια και άλλοι 3.000 στη Βαλσέζια.

Κοντά στη Γένοβα οι αρχές απομάκρυναν από τις κατοικίες τους 50 ανθρώπους λόγω των κατολισθήσεων που σημειώθηκαν μετά την έντονη βροχόπτωση. Εξαιτίας της θαλασσοταραχής και των ισχυρών ανέμων έχουν επίσης διακοπεί τα δρομολόγια των φεριμπότ στη Σαρδηνία, την Κορσική και από τη Νάπολη για το Κάπρι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα τα σχόλια και θα δημοσιευτούν αρκεί να μην είναι συκοφανττικά και υβριστικά.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...