Κυριακή 29 Δεκεμβρίου 2013

Ενισχύει το Λίβανο με όπλα αξίας 3 δισ. δολαριών η Σαουδική Αραβία

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη δωρεά που έχει δοθεί ποτέ στις ένοπλες δυνάμεις της χώρας - Δεν έχει διευκρινιστεί τι είδους όπλα θα αγοραστούν από το Παρίσι

Η Σαουδική Αραβία θα χορηγήσει βοήθεια στο στρατό του Λιβάνου βοήθεια τριών δισεκατομμυρίων δολαρίων, όπως δήλωσε την Κυριακή ο πρόεδρος του Λιβάνου Μισέλ Σουλεϊμάν, ο οποίος τη χαρακτήρισε ως τη μεγαλύτερη δωρεά που έχει δοθεί ποτέ στις ένοπλες δυνάμεις της χώρας.

Συγκεκριμένα, όπως ανέφερε ο Σουλεϊμάν σε τηλεοπτικό διάγγελμά του, "ο βασιλιάς του αδελφού Βασιλείου της Σαουδικής Αραβίας προσφέρει αυτή τη γενναιόδωρη και εκτιμούμενη βοήθεια των τριών δισεκατομμυρίων δολαρίων στο λιβανέζικο στρατό για να ενισχύσει την ικανότητά του".

Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος του Λιβάνου είπε ότι με τα χρήματα αυτά θα αγοραστούν όπλα από τη Γαλλία το ταχύτερο δυνατό, δεδομένων των ιστορικών σχέσεων που τη συνδέουν με το Λίβανο και της στενής στρατιωτικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η βοήθεια αυτή "θα είναι το αντικείμενο των συζητήσεων ανάμεσα στο σαουδάραβα βασιλιά Αμπντάλα και το Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ", ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στο Ριάντ.

Επιπρόσθετα, ο πρόεδρος Σουλεϊμάν δεν διευκρίνισε τι είδους όπλα θα αγοραστούν από το Παρίσι. Η βοήθεια αυτή "θα επιτρέψει στο στρατό να φέρει σε πέρας την αποστολή του", είπε.
Οι ένοπλες δυνάμεις του Λιβάνου μάχονται να αντιμετωπίσουν τη βία που εξαπλώνεται στα σύνορα από τον εμφύλιο πόλεμο της Συρίας.

Η κατάσταση στο Λίβανο
Η χώρα, η οποία βρίσκεται ακόμη σε φάση ανοικοδόμησης έπειτα από το δικό της δεκαπενταετή εμφύλιο πόλεμο, έχει δει συγκρούσεις ανάμεσα σε ενόπλους πιστούς σε αντίπαλες πλευρές της συριακής διένεξης, καθώς και επιθέσεις μαχητών στον ίδιο το στρατό.

Αξίζει να σημειωθεί πως ο στρατός του Λιβάνου θεωρείται ένας από τους λίγους θεσμούς που δεν έχει κατακλυστεί από τις σεχταριστικές διαιρέσεις που μαστίζουν τη χώρα. Όμως δεν είναι καλά εξοπλισμένος για να αντιμετωπίσει τις οργανώσεις μαχητών στο εσωτερικό, ιδίως το πολιτικό και αντάρτικο σιιτικό κίνημα Χεζμπολάχ, που χρηματοδοτείται από την περιφερειακή σιιτική δύναμη του Ιράν.

Το σουνιτικό Βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας μπορεί να αποσκοπεί στο να ενισχύσει το στρατό ως αντιστάθμισμα στη Χεζμπολάχ, που θεωρείται η πιο αποτελεσματική και ισχυρή ένοπλη οργάνωση στο Λίβανο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα τα σχόλια και θα δημοσιευτούν αρκεί να μην είναι συκοφανττικά και υβριστικά.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...