Πέμπτη 19 Δεκεμβρίου 2013

Την απελευθέρωση των μελών του συγκροτήματος Pussy Riot προανήγγειλε ο Πούτιν

Ο ρώσος Πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε σήμερα Πέμπτη ότι τα δύο φυλακισμένα μέλη του συγκροτήματος των Pussy Riot θα απελευθερωθούν βάσει του νόμου περί αμνηστίας, αλλά χαρακτήρισε παράλληλα επαίσχυντη την διαμαρτυρία τους εναντίον του σε μια εκκλησία.


Η 24χρονη Ναντέζντα Τολοκονίκοβα και η 25χρονη Μαρία Αλιόχινα εκτίουν ποινή φυλάκισης δύο ετών για μια «πανκ προσευχή» που είχαν πει με το συγκρότημά τους κατά του Πούτιν και των δεσμών του με την Ορθόδοξη Εκκλησία της Ρωσίας στον κύριο καθεδρικό ναό της Μόσχας.


Οι δύο γυναίκες αναμενόταν αρχικά να αφεθούν ελεύθερες τον Μάρτιο, αλλά τώρα πιστεύεται ότι θα απελευθερωθούν νωρίτερα βάσει του νόμου περί αμνηστίας που εγκρίθηκε αυτήν την εβδομάδα από την Δούμα (κάτω Βουλή), εν μέρει επειδή είναι και οι δύο μητέρες ανήλικων παιδιών.

Ο νόμος αυτός περί αμνηστίας μπορεί επίσης να επιτρέψει την άρση των κατηγοριών που βαρύνουν τους 30 ακτιβιστές που είχαν συλληφθεί κατά την διάρκεια διαμαρτυρίας της περιβαλλοντικής οργάνωσης Greenpeace  εναντίον της εξόρυξης πετρελαίου στην Αρκτική και την αποφυγή έτσι της δίκης τους, απομακρύνοντας από το προσκήνιο δύο θέματα που κρίνονται ως ενοχλητικά στις σχέσεις της Ρωσίας με την Δύση προτού η πρώτη φιλοξενήσει τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες τον Φεβρουάριο.

Ωστόσο ο Πούτιν σημείωσε ότι ο νόμος αυτός περί αμνηστίας δεν καταρτίστηκε έχοντας υπόψη τους ακτιβιστές της Greenpeace ή τις δύο φυλακισμένες μουσικούς.  Υιοθετήθηκε, σημείωσε, για να σηματοδοτήσει την 20η επέτειο του μετασοβιετικού Συντάγματος της Ρωσίας.

«Αυτή (η αμνηστία) δεν συνδέεται ούτε με την Greenpeace, ούτε με αυτό το συγκρότημα», δήλωσε σήμερα ο Πούτιν κατά την διάρκεια της ετήσιας συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε.

Ο ρώσος Πρόεδρος κατέστησε σαφές ότι δεν έχει καμία αμφιβολία για τον χειρισμό και των δύο αυτών υποθέσεων από την χώρα του, μολονότι αυτή προκάλεσε την κριτική δυτικών κρατών και μερικών παγκόσμιων προσωπικοτήτων.

«Δεν λυπήθηκα που αυτά (τα μέλη των Pussy Riot) κατέληξαν πίσω από τα κάγκελα» , σημείωσε ο Πούτιν. «Λυπήθηκα που επιδόθηκαν σε μια τόσο επαίσχυντη συμπεριφορά, η οποία ήταν κατά την άποψή μου προσβλητική για την αξιοπρέπεια των γυναικών».

«Ξεπέρασαν όλα τα όρια», κατέληξε ο ρώσος πρόεδρος σχετικά με το θέμα αυτό.

Χάρη στον Μιχαήλ Χοντορκόφσκι

Ο ρώσος Πρόεδρος δήλωσε επίσης ότι πρόκειται να υπογράψει ένα διάταγμα με το οποίο θα απονείμει χάρη στον πρώην μεγιστάνα του πετρελαίου Μιχαήλ Χοντορκόφσκι, όπως μετέδωσε η κρατική τηλεόραση.

«Το διάταγμα θα υπογραφεί πολύ σύντομα», δήλωσε ο Πούτιν. Σύμφωνα με τον ρώσο πρόεδρο, ο Χοντορκόφσκι, που είναι φυλακισμένος από το 2003, του απηύθυνε μια επιστολή με την οποία του ζητούσε χάρη, κάτι που μέχρι τώρα ο φυλακισμένος αρνείτο να κάνει.

«Ο Μιχαήλ Μπορίσοβιτς έπρεπε βάσει του νόμου να γράψει μια επιστολή για να ζητήσει χάρη, κάτι που δεν έκανε. Όμως πρόσφατα έγραψε αυτή την επιστολή και την απηύθυνε σε εμένα ζητώντας μου χάρη», σημείωσε ο Πούτιν.

«Έχει ήδη περάσει περισσότερα από δέκα χρόνια στη φυλακή, είναι μια σοβαρή τιμωρία. (Στην επιστολή του) επικαλείται ανθρωπιστικούς λόγους, η μητέρα του είναι άρρωστη, και εκτιμώ ότι μπορούμε να λάβουμε την απόφαση αυτή», πρόσθεσε ο ρώσος Πρόεδρος.

Μία από τις δικηγόρους του Χοντορκόφσκι, η Καρίνα Μοσκαλένκο, δήλωσε ότι δεν έχει κάποια σχετική ενημέρωση
«Δεν μπορώ ούτε να επιβεβαιώσω ούτε να διαψεύσω τις πληροφορίες», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Ο 50χρονος πρώην μεγιστάνας, ο οποίος είχε ασκήσει δριμεία κριτική στον πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, παραμένει στις φυλακές από τις 25 Οκτωβρίου 2003. Κρίθηκε ένοχος για φοροδιαφυγή και απάτη στην πρώτη δίκη του το 2005 και ένοχος για κατάχρηση μεγάλου χρηματικού ποσού στη δεύτερη δίκη, το 2010. Αρχικά του είχε επιβληθεί ποινή κάθειρξης 14 ετών που όμως μειώθηκε στη συνέχεια από το Εφετείο στα 11 χρόνια.
Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα τα σχόλια και θα δημοσιευτούν αρκεί να μην είναι συκοφανττικά και υβριστικά.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...