Τετάρτη 18 Δεκεμβρίου 2013

Αίγυπτος: Κατηγορία για κατασκοπεία απαγγέλθηκε στον Μόρσι

Εισαγγελέας της Αιγύπτου απήγγειλε σήμερα εναντίον του ανατραπέντος από τον στρατό προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι την κατηγορία της «κατασκοπείας» με στόχο τη διάπραξη «τρομοκρατικών ενεργειών» στις οποίες εμπλέκονται η παλαιστινιακή Χαμάς και τζιχαντιστικές ομάδες, όπως μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Mena.


Η ίδια κατηγορία απαγγέλθηκε σε ακόμη 35 ανθρώπους, κυρίως υψηλόβαθμα στελέχη της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, μεταξύ αυτών και ο ανώτατος ηγέτης της οργάνωσης Μοχάμεντ Μπαντίε και αξιωματούχοι που υπηρετούσαν επί της προεδρίας του Μόρσι.

Οι κατηγορίες που απαγγέλθηκαν εναντίον τους αφορούν την «κατασκοπεία για λογαριασμό ξένων οργανώσεων με στόχο τη διάπραξη τρομοκρατικών ενεργειών στη χώρα», την «αποκάλυψη απόρρητων πληροφοριών σε ξένη χώρα», τη «χρηματοδότηση της τρομοκρατίας» και την «επίθεση στην εδαφική ακεραιότητα» της χώρας, όπως επισημαίνει το πρακτορείο.

Τον Ιούλιο η αιγυπτιακή δικαιοσύνη είχε ανακρίνει τον Μόρσι για τις συνθήκες της απόδρασής του στις αρχές 2011 από τη φυλακή Ουάντι Νάτρουν μαζί με άλλους ισλαμιστές στη διάρκεια της εξέγερσης εναντίον του πρώην προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ. Τότε κατηγορήθηκε ότι επωφελήθηκε της βοήθειας ξένων οργανώσεων όπως η σιιτική λιβανέζικη Χεζμπολάχ και το παλαιστινιακό κίνημα Χαμάς για να αποδράσει.

Κάποιοι από τους κατηγορούμενος, όπως ο Ισάμ Χαντάντ δεξί χέρι του Μόρσι στη διάρκεια της προεδρίας του, κατηγορούνται και για την αποκάλυψη κρατικών μυστικών στους Φρουρούς της Επανάστασης, το επίλεκτο σώμα του ιρανικού στρατού.

Η εισαγγελία κατηγορεί επίσης τους Αδελφούς Μουσουλμάνους, στους οποίους ανήκει ο Μόρσι, ότι ευθύνονται για την αύξηση των επιθέσεων που έχουν σημειωθεί στην Αίγυπτο, κυρίως στο βόρειο Σινά, μετά την ανατροπή του πρώτου δημοκρατικά εκλεγμένου προέδρου της χώρας.

Για πολλές από τις επιθέσεις αυτές, από τις οποίες έχουν σκοτωθεί δεκάδες αστυνομικοί και στρατιώτες, έχουν αναλάβει την ευθύνη ομάδες που λένε ότι έχουν εμπνευστεί από την αλ Κάιντα και οι οποίες δεν έχουν καμία σχέση με τους Αδελφούς Μουσουλμάνους.

Παρόλα αυτά η εισαγγελία επισημαίνει ότι κάποιες από τις επιθέσεις έγιναν ώστε να «επιστρέψει (στην εξουσία) ο ανατραπείς πρόεδρος και να τεθεί η Αίγυπτος υπό το πραξικόπημα των Αδελφών Μουσουλμάνων».

Ο Μόρσι κρατείται μετά την ανατροπή του στις 3 Ιουλίου από τον στρατό και δικάζεται για συνέργεια στη δολοφονία διαδηλωτών. Η δίκη για την υπόθεση αυτή αναμένεται να συνεχιστεί στις 8 Ιανουαρίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα τα σχόλια και θα δημοσιευτούν αρκεί να μην είναι συκοφανττικά και υβριστικά.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...