Στόχος η συγκέντρωση στοιχείων για την ατμόσφαιρα και την επιφάνεια του κόκκινου πλανήτη- Η εκτόξευση έχει προγραμματιστεί για αύριο Τρίτη
Ταξίδι στον κόκκινο πλανήτη ετοιμάζει η Ινδία με την πρώτη της μη επανδρωμένη αποστολή να πραγματοποιείται αύριο 5 Νοεμβρίου.
Μετά την αναβολή της εκτόξευσης που είχε προγραμματιστεί στις 28 Οκτωβρίου από τον Ινδικό Οργανισμό Έρευνας του Διαστήματος (ISRO), εξαιτίας κακών καιρικών συνθηκών, οι επιστήμονες ελπίζουν ότι η αυριανή ημέρα να προσφέρεται για να στεφθεί με επιτυχία το εγχείρημά τους.
Η αποστολή Mars Orbiter Mission είναι σχεδιασμένη για εκτόξευση από την ανατολική Ινδία και το διαστημικό κέντρο Satish Dhawan, ενώ αν επιτύχει θα δώσει σημαντικό προβάδισμα στην Ινδία έναντι της Κίνας και της Ιαπωνίας στον χώρο των διαπλανητικών αποστολών.
Όπως αναφέρει δημοσίευμα της Wall Street Journal η αποστολή θα χρειαστεί περίπου 10 μήνες μέχρι να εισέλθει στην τροχιά του Άρη και να αρχίσει να στέλνει πληροφορίες στη Γη για την ατμόσφαιρα και την επιφάνεια του κόκκινου πλανήτη.
«Πρόκειται για κομβικό σημείο του διαστημικού προγράμματός μας –προς την εξερεύνηση», δήλωσε ο επικεφαλής του ISRO, Κοπίλιλ Ραντχακρισνάν.
«Θα προσφέρει τεχνολογικό πλεονέκτημα στη χώρα», συμπλήρωσε.
Παρόλα αυτά δεν είναι λίγοι εκείνοι που ασκούν έντονη κριτική για τις δαπάνες γύρω από το πρόγραμμα, την ώρα που πάνω από 350 εκατ. κάτοικοι ζουν με λιγότερο από 1,25 δολάρια την ημέρα και όπου το 1/3 του πληθυσμού δεν έχει πρόσβαση ούτε στον ηλεκτρισμό.
«Το ζήτημα της τροφής» είναι πραγματικότητα στην Ινδία σύμφωνα με τον Ρατζεσγουάρι Πιλάι Ρατζαγκοπαλάν, ειδικός διαστημικής ασφάλειας στο ερευνητικό ίδρυμα Observer στο Νέο Δελχί.
«Ωστόσο, η Ινδία δεν έχει καλοπροαίρετους γείτονες», συμπλήρωσε ο ειδικός υπερασπιζόμενος το διαστημικό πρόγραμμα, ενώ πρόσθεσε ότι η Ινδία, η οποία δαπανά περίπου 1 δισ. δολάρια ετησίως, λαμβάνει μέρος σε έναν άτυπο αγώνα δρόμου με βασικό ανταγωνιστή την Κίνα.
Σε κάθε περίπτωση, πάντως, στόχος της ινδικής αποστολής του σκάφους Mangalyaan είναι η δοκιμή της διαστημικής τεχνολογίας που έχει αναπτύξει η χώρα, ενώ θα πρόκειται για τη δεύτερη ινδική δορυφορική αποστολή πέρα από τη Γη, μετά το σεληνιακό δορυφόρο Chandrayan 1, ο οποίος το 2009 είχε ανιχνεύσει μόρια νερού στο έδαφος της Σελήνης.
«Η προηγούμενη εμπειρία μας, μας βοήθησε πολύ», δήλωσε ο Ντεβιπρασάντ Καρνίκ, εκπρόσωπος του οργανισμού, ο οποίος ελπίζει ότι η Ινδία θα γίνει σημαντικός παίκτης στην διαπλανητική εξερεύνηση, με αποτέλεσμα να τονώσει την οικονομία της χώρας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Γράψτε ελεύθερα τα σχόλια και θα δημοσιευτούν αρκεί να μην είναι συκοφανττικά και υβριστικά.