Παρασκευή 29 Νοεμβρίου 2013

Ιράν: Τον ερχόμενο Ιανουάριο θα «παγώσει» το πυρηνικό πρόγραμμα

Η εφαρμογή της προσωρινής συμφωνίας μεταξύ του Ιράν και της Ομάδας 5+1 θα ξεκινήσει τους επόμενους μήνες, σύμφωνα με τον απεσταλμένο της Τεχεράνης στη Διεθνή Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας


Το εξαμηνιαίο «πάγωμα» του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν αναμένεται να ξεκινήσει από τον ερχόμενο Ιανουάριο, σύμφωνα με τον απεσταλμένο της Τεχεράνης στη Διεθνή Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας (IAEA), Ρεζά Νατζάφι.


«Περιμένουμε ότι είτε στο τέλος Δεκεμβρίου ή στις αρχές Ιανουαρίου θα μπορέσουμε να ξεκινήσουμε την εφαρμογή των μέτρων που συμφωνήθηκαν από τις δύο πλευρές», δήλωσε σε δημοσιογράφους ο Νατζάφι.

Έπειτα από την ιστορική συμφωνία ανάμεσα στο Ιράν τις ΗΠΑ και τις πέντε μεγάλες δυνάμεις (Κίνα, Γερμανία, Γαλλία, Βρετανία και Ρωσία) για τον περιορισμό του πυρηνικού προγράμματος της χώρας, το «πάγωμα» των έξι μηνών θα επιτρέψει πιο εκτεταμένες επιθεωρήσεις από την ΙΑΕΑ, ενώ σε αντάλλαγμα θα αρθούν κάποιες από τις κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στο Ιράν.

Στο μεταξύ η χώρα έχει δεσμευθεί πως για έξι μήνες δε θα προχωρήσει στη διαδικασία εμπλουτισμού ουρανίου, παρότι ο πρόεδρος, Χασάν Ρουχανί, προ ημερών είχε δηλώσει πως αποτελεί «δικαίωμα» να τον συνεχίσει.

Παρόλα αυτά η χώρα υποχρεούται να δώσει τις απαραίτητες πληροφορίες για τις πυρηνικές εγκαταστάσεις, καθώς και περιγραφή κάθε μονάδας σε αυτές, όπως και σχέδια του πυρηνικού αντιδραστήρα του Αράκ.

Αυτό, βέβαια, σημαίνει πως θα δαπανηθούν σημαντικά χρηματικά ποσά από τη Διεθνή Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας, με τον επικεφαλής, Γιουκίγια Αμάνο, να υποστηρίζει πως θα χρειαστεί επιπλέον χρηματοδότηση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα τα σχόλια και θα δημοσιευτούν αρκεί να μην είναι συκοφανττικά και υβριστικά.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...