Πέμπτη 21 Νοεμβρίου 2013

Γενεύη: Δεν διαφαίνεται συμφωνία για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα

 
Ενδεχόμενο επιβολής νέων κυρώσεων εναντίον της Τεχεράνης τον Δεκέμβριο- Εικασίες ότι υπάρχει το ενδεχόμενο να συμμετάσχουν σε αυτές οι υπουργοί Εξωτερικών, καθώς είναι οι μόνοι αρμόδιοι να υπογράψουν μια συμφωνία.


Οι δύσκολες διαπραγματεύσεις για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα συνεχίζονται σήμερα στη Γενεύη μεταξύ του Ιράν και της Ομάδας 5+1, όμως προς το παρόν δεν υπάρχει προοπτική μιας συμφωνίας, σύμφωνα με τον ιρανό υφυπουργό Εξωτερικών Αμπάς Αραγσί.


Όταν ρωτήθηκε αν θεωρεί ότι υπάρχει προοπτική υπογραφής μιας συμφωνίας σήμερα, ο επικεφαλής των ιρανών διαπραγματευτών απάντησε λακωνικά: «προς το παρόν όχι». «Για όσο διάστημα δεν υπάρχει η προοπτική μιας συμφωνίας, δεν πιστεύω ότι οι υπουργοί Εξωτερικών θα έρθουν» στη Γενεύη, πρόσθεσε ο Αραγσί μετά το πέρας των συζητήσεων το απόγευμα, όπως μετέδωσε το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Mehr.

«Δεν πιστεύω ότι οι διαπραγματεύσεις θα καταλήξουν σήμερα και δεν μπορούμε να προβλέψουμε τι θα συμβεί αύριο», επεσήμανε ο ίδιος.

Από την πλευρά της η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Άστον που αντιπροσωπεύει την Ομάδα 5+1 (ΗΠΑ, Κίνα, Ρωσία, Βρετανία, Γαλλία και Γερμανία) στις διαπραγματεύσεις επισήμανε μέσω του εκπροσώπου της ότι: «έγινε μια χρήσιμη συνάντηση, η εντατική δουλειά συνεχίζεται και οι διαπραγματεύσεις θα επαναληφθούν αργότερα».

Αυτή τη στιγμή στη Γενεύη γίνονται προετοιμασίες για μια ενδεχόμενη παράταση των διαπραγματεύσεων το Σάββατο, γεγονός που δίνει τροφή σε εικασίες ότι υπάρχει το ενδεχόμενο να συμμετάσχουν σε αυτές οι υπουργοί Εξωτερικών, καθώς είναι οι μόνοι αρμόδιοι να υπογράψουν μια συμφωνία.

Οι συζητήσεις που διεξήχθησαν σήμερα το πρωί χαρακτηρίστηκαν «σοβαρές και χρήσιμες» από την ιρανική πλευρά. «Επανακτήσαμε μέρος της εμπιστοσύνης μας από το γεγονός ότι η Άστον μιλά εκ μέρους των έξι», δήλωσε ο Αραγσί, υπογραμμίζοντας ότι παραμένουν «διαφωνίες σε σοβαρά ζητήματα».

Ο Μάικλ Μαν, εκπρόσωπος της Άστον, έκανε λόγο «για την έναρξη πολύ ουσιαστικών και λεπτομερών διαπραγματεύσεων».

Οι συζητήσεις αφορούν σε ένα κείμενο το οποίο συντάχθηκε στις 9 Νοεμβρίου, στη διάρκεια του προηγούμενου γύρου των διαπραγματεύσεων μεταξύ των δύο πλευρών στη Γενεύη.

Το σχέδιο της «προκαταρκτικής συμφωνίας» διάρκειας έξι μηνών προβλέπει τον περιορισμό του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν με αντάλλαγμα μια ελάφρυνση των κυρώσεων που της έχουν επιβληθεί.

Οι λεπτομέρειες της συμφωνίας δεν έχουν γίνει γνωστές, όμως «όλος ο κόσμος γνωρίζει ποια είναι τα κυριότερα σημεία διαφωνίας», όπως δήλωσε ο Μαν αναφερόμενος συγκεκριμένα στο ζήτημα του εμπλουτισμού ουρανίου από το Ιράν, ένα δικαίωμα το οποίο διεκδικεί η Τεχεράνη.

Στο μεταξύ στις ΗΠΑ, ο επικεφαλής των Δημοκρατικών στη Γερουσία Χάρι Ρέιντ ανακοίνωσε σήμερα ότι θα εξεταστεί το θέμα της επιβολής νέων κυρώσεων εναντίον του Ιράν τον Δεκέμβριο.

«Υποστηρίζουμε τις διαπραγματεύσεις και ελπίζουμε να επιτύχουν», σημείωσε ο Ρέιντ. Όμως «η Γερουσία θα πρέπει να είναι έτοιμη να εξετάσει ένα νέο σχέδιο κυρώσεων εναντίον του Ιράκ μετά τη γιορτή των Ευχαριστιών», δηλαδή μετά τη δεύτερη εβδομάδα του Δεκεμβρίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα τα σχόλια και θα δημοσιευτούν αρκεί να μην είναι συκοφανττικά και υβριστικά.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...