Παρασκευή 29 Νοεμβρίου 2013

Ναυάγιο με πέντε νεκρούς μετανάστες ανοιχτά της Τουρκίας

Τέσσερις νεκροί από οβίδα μπροστά από το τέμενος των Ομεϊάδων - Οι κυβερνητικές δυνάμεις πήραν τον έλεγχο πόλης στην Καλαμούν


Η διοίκηση της τουρκικής ακτοφυλακής ανακοίνωσε ότι 5 Σύροι, μεταξύ των οποίων ένα παιδί, έχασαν την ζωή τους και 9 διασώθηκαν μετά το ναυάγιο τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα ανοιχτά της Τουρκίας ενός σκάφους που μετέφερε Σύρους επίδοξους μετανάστες με προορισμό την Ελλάδα.


"Βάσει ανεπίσημων πληροφοριών που έλαβε στις 02:30 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδος), η ακτοφυλακή (...) βρήκε τις σορούς πέντε ανθρώπων", δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο αξιωματούχος της ακτοφυλακής Αρσλάν Ντεντέ.

Το σκάφος, το οποίο μετέφερε 14 Σύρους που πιστεύεται ότι προσπαθούσαν να γλιτώσουν από τον πόλεμο στην χώρα τους και οι οποίοι είχαν προορισμό την Λέσβο, βυθίστηκε τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα σε απόσταση περίπου 5 ναυτικών μιλίων ανοιχτά της δυτικής τουρκικής επαρχίας Μπαλικεσίρ, ανακοίνωσε λίγο αργότερα η διοίκηση της τουρκικής ακτοφυλακής.

Μεταξύ των νεκρών βρίσκεται ένα βρέφος δύο μηνών, σημείωσε εκπρόσωπος της διοίκησης της τουρκικής ακτοφυλακής στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς. Κανένας από τους διασωθέντες που διακομίστηκαν σε τοπικό νοσοκομείο δεν βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση, σημείωσε εξάλλου ο ίδιος. Περίπου 700.000 Σύροι έχουν βρει καταφύγιο στην Τουρκία για να γλιτώσουν από τον πόλεμο στην χώρα τους και περισσότεροι από 400.000 από αυτούς δεν ζουν σε καταυλισμούς προσφύγων.

Στο μεταξύ τέσσερις άνθρωποι έχασαν την ζωή τους και 26 τραυματίστηκαν από οβίδες που ερρίφθησαν μπροστά από το γνωστό τέμενος των Ομεϊάδων στο ιστορικό κέντρο της Δαμασκού σήμερα, ημέρα προσευχής για τους μουσουλμάνους, μετέδωσε η κρατική τηλεόραση της Συρίας.

"Τέσσερις άνθρωποι έχασαν την ζωή τους και 26 τραυματίστηκαν: αυτός είναι ο απολογισμός των οβίδων που έριξαν οι τρομοκράτες μπροστά από το τέμενος των Ομεϊάδων στην Δαμασκό", σύμφωνα με την συριακή τηλεόραση.

Χθες, ένας Σύρος σκοτώθηκε και 9 άλλοι τραυματίστηκαν από την ρίψη οβίδας στην πρεσβεία της Ρωσίας στην Δαμασκό.

Την ίδια ώρα στο πεδίο των μαχών στην Συρία, οι δυνάμεις που είναι πιστές στον Σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ ξαναπήραν τον έλεγχο μιας χριστιανικής πόλης που βρίσκεται στον κύριο αυτοκινητόδρομο που υπάρχει βόρεια της πρωτεύουσας, σύμφωνα με τον στρατό, ξαναμπαίνοντας κατ' αυτόν τον τρόπο δυναμικά στην μάχη για τον έλεγχο της στρατηγικής σημασίας περιοχής αυτής που βρίσκεται κοντά στα σύνορα με τον Λίβανο.

Οι δυνάμεις του Άσαντ είχαν σημειώσει πρόοδο τους τελευταίους μήνες και προσπαθούσαν να διασφαλίσουν τον έλεγχο του αυτοκινητόδρομου που συνδέει την περιοχή αυτή, στην οποία ζει κυρίως η μειονότητα των Αλαουιτών από την οποία προέρχεται ο Σύρος πρόεδρος, αλλά αντιμετώπισαν ένα πισωγύρισμα την περασμένη εβδομάδα όταν έχασαν την πόλη Ντέρι Ατίγια από Σύρους μαχητές που συνδέονται με την Αλ Κάιντα.

Η πόλη αυτή βρίσκεται στην ορεινή περιοχή Καλαμούν, η οποία βρίσκεται πάνω από τον κύριο αυτόν αυτοκινητόδρομο κοντά στην μεθόριο με τον Λίβανο. Η περιοχή αυτή αναδείχθηκε ως το κύριο πεδίο των μαχών την ώρα που ο Άσαντ και οι αντίπαλοί του προσπαθούν να εξασφαλίσουν ένα στρατηγικό πλεονέκτημα ενόψει της ειρηνευτικής διάσκεψης "Γενεύη 2" που αναμένεται να διεξαχθεί τον Ιανουάριο.

"Μονάδες του στρατού κατάφεραν να νικήσουν τρομοκρατικές ομάδες οι οποίες είχαν διεισδύσει στην Ντέρι Ατίγια (...) Κατά την επιχείρηση εξοντώθηκαν πολλοί τρομοκράτες διαφόρων εθνικοτήτων", ανακοίνωσε ο συριακός στρατός. Η συριακή κυβέρνηση αναφέρεται με τον όρο τρομοκράτες στους μαχητές της αντιπολίτευσης.

Στην ανακοίνωσή τους, οι κυβερνητικές δυνάμεις προσθέτουν ότι οι στρατιώτες εκδιώκουν τους ενόπλους στις κοντινές περιοχές σε μια προσπάθεια να διασφαλίσουν τον έλεγχο του αυτοκινητόδρομου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα τα σχόλια και θα δημοσιευτούν αρκεί να μην είναι συκοφανττικά και υβριστικά.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...