Πέμπτη 28 Νοεμβρίου 2013

Αεροσκάφη Ιαπωνίας και Ν. Κορέας παραβίασαν τη νέα ζώνη αεράμυνας της Κίνας

Δύο 24ωρα μετά την παραβίαση από πλευρά των ΗΠΑ της νέας κινεζικής ζώνης αεράμυνας


Ανεβαίνει το θερμόμετρο στις σχέσεις Κίνας - Ιαπωνίας που ερίζουν επί της κυριαρχίας των διαφιλονικούμενων νήσων στη Θάλασσα της Ανατολικής Κίνας, με τις ΗΠΑ να κάνουν συστάσεις στις αμερικανικές αερογραμμές για λήψη αυστηρών μέτρων ασφαλείας όταν ίπτανται πάνω από την περιοχή και την χώρα του ανατέλλοντος ηλίου και τη Νότια Κορέα να προκαλούν το Πεκίνο παραβιάζοντας  τη μονομερή κινεζική ζώνη αεράμυνας.  

Αεροσκάφη της ιαπωνικής ακτοφυλακής πραγματοποίησαν σήμερα πτήσεις εντός των νέων ορίων της "ζώνης εναερίου ελέγχου" που κήρυξε το περασμένο Σάββατο η Κίνα στον εναέριο χώρο της Θάλασσας της Ανατολικής Κίνας, ενώ πριν από λίγο, ένα αεροσκάφος της Ν. Κορέα εθεάθη πάνω από την περιοχή να κάνει "βόλτες".

Σύμφωνα με τα διεθνή πρακτορεία, δύο 24ωρα μετά την παραβίαση από πλευρά των ΗΠΑ της νέας κινεζικής ζώνης αεράμυνας, το γεγονός ότι και η  Νότιος Κορέα έσπευσε να πράξει το ίδιο, ως ένδειξη συμπαράστασης στην Ιαπωνία, αναμένεται να κλιμακώσει την ένταση στην περιοχή.

Στη Θάλασσα της Ανατολικής Κίνας βρίσκονται οι διαφιλονικούμενες νήσοι για τις οποίες ερίχουν Κινέζοι και Γιαπωνέζοι. Οι Κινέζοι τις έχουν βαπτίσει "Ντιαογιού" και οι Γιαπωνέζοι "Σενκάκου" ενώ  οι ΗΠΑ αδιαφορούν για το όνομα, αρκεί να κάνουν εκεί γυμνάσια.

Τα νησιά στη Θάλασσα της Ανατολικής Κίνας αποτελούν μόνιμη πηγή έντασης μεταξύ Πεκίνου και Τόκιο και οι κινεζικές ανακοινώσεις για την επιβολή ζώνης αεράμυνας προκάλεσαν νέα διπλωματική διαμάχη με το Τόκιο, αλλά και την Ουάσινγκτον.

Οι ΗΠΑ -οι οποίες διαθέτουν περισσότερους από 70.000 στρατιώτες στην Ιαπωνία και τη Νότιο Κορέα- είχαν ήδη ανακοινώσει πως δεν θα ακολουθήσουν τους κανόνες της «αποσταθεροποιητικής» ζώνης αεράμυνας που επέβαλε η Κίνα.

Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε πάντως ότι, Κίνα και Ιαπωνία θα πρέπει να επιλύσουν τις διαφορές τους για τα νησιά της Θάλασσας της Ανατολικής Κίνας μέσω της διπλωματικής οδού. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα τα σχόλια και θα δημοσιευτούν αρκεί να μην είναι συκοφανττικά και υβριστικά.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...