Για πρώτη φορά ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να δώσει την έγκριση για επέμβαση στη Συρία υπό τον όρο πως η Δαμασκός είναι ένοχη για χρήση χημικών.
Ο "οικοδεσπότης" της συνόδου των G20 εμφανίστηκε διατεθειμένος να επιτρέψει μία επέμβαση κατά του συριακού καθεστώτος εάν, όπως είπε, αποδειχτεί η χρήση χημικών από την κυβέρνηση Άσαντ, και εάν η επίθεση γίνει με την έγκριση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, του μόνου αρμόδιου οργάνου για να αποφασίσει τη χρήση όπλων εναντίον κυρίαρχου κράτους, σύμφωνα με το ισχύον διεθνές δίκαιο.
«Η Ρωσία θα στηρίξει μια απόφαση του Οργανισμού εφόσον αποδειχτεί πέραν πάσης αμφιβολίας ότι το καθεστώς Άσαντ έκανε χρήση χημικών όπλων», είπε ο Βλαντιμίρ Πούτιν. «Οποιεσδήποτε άλλες αφορμές και τρόποι, που θα δικαιολογούσαν την άσκηση βίας έναντι ενός ανεξάρτητου και κυρίαρχου κράτους, είναι ανεπίτρεπτοι και δεν μπορεί να θεωρηθούν παρά μόνον επιθετική ενέργεια», δήλωσε σε συνέντευξή του προς το ρωσικό "Πρώτο Κανάλι" και το πρακτορείο Associated Press.
Σύμφωνα με το Ρώσο πρόεδρο, προς το παρόν δεν υπάρχουν ακριβείς πληροφορίες σχετικά με το τι ακριβώς συνέβη στη Συρία, γι' αυτό και είναι απαραίτητο να ερευνηθούν λεπτομερώς όλα τα στοιχεία. «Θα μας πείσει μια βαθιά λεπτομερής έρευνα του ζητήματος και ειδικά η ύπαρξη αποδείξεων, οι οποίες θα είναι προφανείς και θα δείχνουν σαφώς ποιος χρησιμοποίησε και τι είδους χημικά μέσα χρησιμοποιήθηκαν. Κατόπιν τούτου είμαστε έτοιμοι να δράσουμε με τον πλέον αποφασιστικό και σοβαρό τρόπο», είπε ο Ρώσος ηγέτης ενόψει της Συνόδου Κορυφής των G20, όπου το Συριακό αναδεικνύεται σε κεντρικό ζήτημα.
O Bλαντιμίρ Πούτιν υπενθύμισε ότι το 2003 είχαν χρησιμοποιηθεί λανθασμένα στοιχεία για να δικαιολογηθεί η επέμβαση στο Ιράκ και συμπλήρωσε: «Μήπως το έχουμε ξεχάσει;», ενώ εκτίμησε ότι ακόμη και εντός ΗΠΑ υπάρχουν φωνές που θεωρούν ότι τα στοιχεία για τη Συρία δε φαίνονται πειστικά.
Σχολιάζοντας ειδικά τις σκηνές βίντεο που έχουν παρουσιαστεί, ο Πούτιν είπε ότι πρόκειται για «φρικτές εικόνες», όμως έθεσε το ερώτημα ποιος είναι υπεύθυνος, καθώς οι σκηνές από μόνες τους δεν απαντούν στα κρίσιμα ερωτήματα. «Υπάρχει μάλιστα η άποψη ότι πρόκειται για ένα συνονθύλευμα από τους ίδιους τους ενόπλους, οι οποίοι, όπως καλά γνωρίζουμε και το αναγνωρίζει και η αμερικανική κυβέρνηση, συνδέονται με την Αλ-Κάιντα και πάντοτε ξεχώριζαν για την ιδιαίτερη βαναυσότητά τους», πρόσθεσε ο Ρώσος πρόεδρος.
Είπε εξάλλου ότι η Μόσχα ανέστειλε την παράδοση αμυντικών πυραύλων S-300 προς τη Συρία. Σύμφωνα με τον Πούτιν, η Ρωσία απέστειλε στη Συρία «μεμονωμένα εξαρτήματα» των αντιαεροπορικών πυραύλων S-300, αλλά η εξαγωγή τους δεν ολοκληρώθηκε και «η Μόσχα θα αποφασίσει πώς θα δράσει περαιτέρω αναλόγως της κατάστασης».
Εξαιτίας της έντασης που υπάρχει τελευταία στις αμερικανο-ρωσικές σχέσεις, ο Πούτιν έσπευσε να πει πως δε θα ήταν καταστροφή να αναβληθεί η επίσκεψη Ομπάμα στην Αγία Πετρούπολη (όπου θα διεξαχθεί η Σύνοδος της G20) αλλά εξέφρασε την επιθυμία να βρεθεί στη Ρωσία ο Αμερικανός πρόεδρος, κάτι που καταπώς φαίνεται θα γίνει αφού ο Ομπάμα ήδη έχει αναχωρήσει από τις ΗΠΑ.
Ωστόσο ο ίδιος έσπευσε να δηλώσει πως λυπάται που ο Μπαράκ Ομπάμα ακύρωσε την προγραμματισμένη συνάντησή τους στη Μόσχα πριν τη σύνοδο, εκφράζοντας παράλληλα την ελπίδα ότι θα έχουν την ευκαιρία να συνομιλήσουν σοβαρά για το ζήτημα της Συρίας και άλλα θέματα στην Αγία Πετρούπολη. «Συνεργαζόμαστε, διαφωνούμε για ορισμένα θέματα, είμαστε άνθρωποι. Ωστόσο, τα κοινά παγκόσμια συμφέροντα θέτουν τη βάση για να βρίσκουμε κοινή λύση στα προβλήματά μας», είπε.
Σημειώνεται πως η «αλλαγή στάσης» του Πούτιν που πλέον εμφανίζεται διαλλακτικός ακόμη και να συναινέσει σε στρατιωτική επέμβαση στη Συρία έρχεται την ώρα που ο Μπαράκ Ομπάμα πήρε το πρώτο "πράσινο φως" από την Επιτροπή της Γερουσίας.
Προτού εγκαταλείψει το αμερικανικό έδαφος για να μεταβεί στη Σουηδία όπου θα έχει συνομιλίες με την ηγεσία της χώρας και εν συνεχεία στη Ρωσία, ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε πως οι επιθέσεις κατά της Δαμασκού εντάσσονται στο πλαίσιο μιας ευρύτερης στρατηγικής που στόχο έχει να βοηθήσει τη Συρία να απελευθερωθεί, ενώ για πρώτη φορά υποστήριξε εμμέσως πλην σαφώς ότι η στρατιωτική επέμβαση κατά της Δαμασκού θα έχει στόχο την ανατροπή του Μπασάρ Αλ ΑΣαντ, κι ότι θα έχει διάρκεια, γεγονός που επιβεβαιώνει σχετική ανακοίνωση της αμερικανικής Γερουσίας αναφορικά με το χρονοδιάγραμμα του πολέμου (60 έως 90 ημέρες).
Ωστόσο σύμφωνα με δημοσκόπηση του CNN, οι συμμαχικές δυνάμεις της Ουάσινγκτον αντιμετωπίζουν με επιφύλαξη την ανάληψη στρατιωτικής δράσης εναντίον της Δαμασκού. Ένας στους τρεις Γάλλους λέει "ναι" σε πόλεμο κατά της Συρίας, το αντίστοιχο ποσοστό στη Γερμανία είναι ένας στους πέντε, ενώ στη Βρετανία μόλις το 16% των Βρετανών τάσσεται υπέρ της στρατιωτικής επέμβασης.
Αξίζει να σημειωθεί ότι για τη Γαλλία, το μοναδικό σύμμαχο στην Ευρώπη των ΗΠΑ για τον πόλεμο κατά της Συρίας, είναι ιδιαίτερα κρίσιμη η σημερινή μέρα, καθώς αναμένεται να διεξαχθεί η κοινοβουλευτική συνεδρίαση για τη Συρία, κατά την οποία ο Φρανσουά Ολάντ θα προσπαθήσει να πείσει τη γαλλική εθνοσυνέλευση ότι το Παρίσι θα πρέπει να προχωρήσει σε στρατιωτική επέμβαση. Σύμφωνα με τα γαλλικά ΜΜΕ, το γαλλικό κοινοβούλιο θα μετατραπεί σε πεδίο σφοδρής αντιπαράθεσης, αν και, όπως δήλωσε ο πρωθυπουργός της χώρας, Ζαν Μαρκ Ερό, δεν πρόκειται να υπάρξει ψηφοφορία, καθώς το Παρίσι θα περιμένει την απόφαση του Κογκρέσου. Ωστόσο, το 74% των Γάλλων, σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσιεύει η εφημερίδα Le Monde, επιθυμούν τη διεξαγωγή ψηφοφορίας.
Σε μία άλλη εξέλιξη που δείχνει ότι στενεύει ο κλοιός γύρω από τον Άσαντ, ένας στενός συνεργάτης φέρεται να αυτομόλησε στην Τουρκία, σύμφωνα με τη συριακή αντιπολίτευση.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Γράψτε ελεύθερα τα σχόλια και θα δημοσιευτούν αρκεί να μην είναι συκοφανττικά και υβριστικά.