Τετάρτη 10 Ιουλίου 2013

Αίγυπτος: Κανένα κόμμα της αντιπολίτευσης δεν θέλει να μπει στη νέα κυβέρνηση

Αντιτάσσονται στο χρονοδιάγραμμα των εκλογών και των συνταγματικών αλλαγών

Σαν μια «γροθιά», τα κόμματα της αντιπολίτευσης στην Αίγυπτο αντιτάσσονται στο χρονοδιάγραμμα εκλογών που ανακοίνωσε η μεταβατική ηγεσία της χώρας, την ώρα που ο τεχνοκράτης μεταβατικός πρωθυπουργός, Χαζέμ Αλ Μπεμπλάουι, ξεκινά πυρετώδεις διαβουλεύσεις με εκπροσώπους των κομμάτων για το σχηματισμό μεταβατικής κυβέρνησης.

Ήδη, οι ισλαμιστές και οι σαλαφιστές έχουν αρνηθεί να αναλάβουν "χαρτοφυλάκιο" στη μεταβατική κυβέρνηση.
   
Μετά τη Μουσουλμανική Αδελφότητα και το Κίνημα Ταμαρόντ, που πρωτοστάστησε στις διαδηλώσεις που οδήγησαν στην ανατροπή του Μοχάμεντ Μόρσι, τα κόμματα της αντιπολίτευσης λένε "όχι" στα σχέδια της μεταβατικής κυβέρνησης για τη διεξαγωγή εκλογών, αλλά και την αναθεώρηση του Συντάγματος.

Παράλληλα, το κόμμα Δικαιοσύνης και Ελευθερίας, πολιτική πτέρυγα της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, ανακοίνωσε ότι  δεν θα συμμετάσχει σε κυβέρνηση πραξικοπηματιών.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και το μεγαλύτερο σαλαφιστικό κόμμα της Αιγύπτου, αλ Νουρ, που και αυτό είπε "όχι¨για συμμετοχή στη μεταβατική κυβέρνηση.  

Σύμφωνα με τα αραβόφωνα δίκτυα,  παρά την εκ των προτέρων άρνηση της Μουσουλμανικής Αδελφότητας αλλά και του αλ Νουρ, να συμμετέχουν στην κυβέρνηση, ο μεταβατικός πρωθυπουργός θα προτείνει σήμερα υπουργεία στο κόμμα του Μόρσι, αλλά και στο σαλαφιστικό κόμμα.

Μία εβδομάδα μετά την ανατροπή του πρώτου ισλαμιστή και δημοκρατικά εκλεγμένου προέδρου της Αιγύπτου,. η χώρα βρίσκεται στο χείλος του εμφυλίου και, όπως επισημαίνει η γερμανική "Bild", o αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων, Αλ Σίσι, είναι ο άνθρωπος που κινεί τα νήματα στη "χώρα των Φαραώ", αφού ο μεταβατικός πρόεδρος παίζει στην ουσία διακοσμητικό ρόλο.

"Ο στρατηγός αλ Σίσι οδηγεί τη χώρα στο χάος", επισημαίνει το σχετικό δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας προεξοφλώντας την κλιμάκλωση της κρίσης στην Αίγυπτο.
 
Στο μεταξύ,  ο μεταβατικός πρωθυπουργός της Αιγύπτου, με πτυχίο Οικονομικών από το Πανεπιστημίου του Παρισιού, θα προωθήσει οικονομικές μεταρρυθμίσεις στη χώρα, αλλά στις προτεραιότητές του θα είναι και η μείωση των κρατικών επιδοτήσεων, προκειμένου να ενισχύσει τη χωλαίνουσα οικονομία της πατρίδας του.
Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα τα σχόλια και θα δημοσιευτούν αρκεί να μην είναι συκοφανττικά και υβριστικά.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...