Τρίτη 9 Απριλίου 2013

Πένθος αλλά και... πανηγυρισμοί σε όλη τη Βρετανία για τον θάνατο της Θάτσερ

«Η Θάτσερ πέθανε, ας θάψουμε την απληστία μαζί της!» έχει γράψει κάποιος σε έναν τοίχο στο βόρειο Λονδίνο και κάποιος άλλος συμπληρώνει: «Ντινγκ, ντονγκ, η μάγισσα πέθανε!»

Από το Λονδίνο ως τη Γλασκώβη και το Μπέλφαστ, εκατοντάδες Βρετανοί έσπευσαν την Τρίτη να πανηγυρίσουν τον θάνατο της Μάργκαρετ Θάτσερ, γεγονός ενδεικτικό του πόσο διχαστική προσωπικότητα υπήρξε η Σιδηρά Κυρία, η οποία ηγήθηκε της χώρας από το 1979 ως το 1990. 

Στο Μπέλφαστ, επίκεντρο της σκληρής πολιτικής της Θάτσερ σε όλη τη δεκαετία του '80 για το βορειοϊρλανδικό ζήτημα, πολλοί πολίτες συγκεντρώθηκαν στην περιοχή του Free Derry, το οποίο κήρυξε την αυτονομία του το διάστημα μεταξύ 1969-1972, μια εξαιρετικά ταραγμένη και αιματηρή περίοδο στην ιστορία της Βορείου Ιρλανδίας.

Στη Γλασκώβη περίπου 300 πολίτες συγκεντρώθηκαν στην Τζορτζ Σκουέαρ, όπου το 1989 έγιναν οι διαδηλώσεις κατά του κεφαλικού φόρου που είχε εισηγηθεί η Μάργκαρετ Θάτσερ.

Συγκεντρώσεις έγιναν και στο Μπρίξτον του Λονδίνου, το σημείο όπου το 1981 είχαν ξεσπάσει ταραχές με αφορμή διαδηλώσεις κατά της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης Θάτσερ.

Βιτριολικά σχόλια συνοδεύουν την είδηση του θανάτου της Θάτσερ και στο Διαδίκτυο.

Ακόμη και στην οικία της Θάτσερ, ανάμεσα σε αμέτρητα άνθη και μηνύματα αγάπης κάποιοι άφησαν ένα μπουκάλι - μια ευθεία παραπομπή στην περιβόητη απόφασή της όταν ήταν ακόμη υπουργός Παιδείας, να διακόψει τη διάθεση δωρεάν γάλακτος για τα παιδιά του δημοτικού. Αυτή της η απόφαση της είχε «χαρίσει» το προσωνύμιο «αρπάχτρα του γάλακτος».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα τα σχόλια και θα δημοσιευτούν αρκεί να μην είναι συκοφανττικά και υβριστικά.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...