Τρίτη 23 Απριλίου 2013

Σε απεργία πείνας οι μισοί κρατούμενοι στο Γκουαντάναμο

Σε απεργία πείνας έχουν κατέλθει 84 εκ των 166 κρατουμένων στις στρατιωτικές φυλακές του Γκουαντάναμο, εδάφους των ΗΠΑ στην Κούβα... σύμφωνα με αμερικανούς αξιωματούχους.

Οι κρατούμενοι διαμαρτύρονται για την παρατεινόμενη κράτησή τους, στις περισσότερες περιπτώσεις χωρίς την απαγγελία συγκεκριμένης κατηγορίας.

Στους 16 από τους 84 έχει ήδη γίνει βίαιη σίτιση, ενώ πέντε εξ αυτών έχουν ήδη εισαχθεί στο νοσοκομείο.

Κανενός η κατάσταση, ωστόσο, δεν θεωρείται μέχρι στιγμής ιατρικώς κρίσιμη, σύμφωνα με τις αμερικανικές στρατιωτικές αρχές.

Η απεργία πείνας άρχισε στις 6 Φεβρουαρίου και έχει λάβει οξυμμένα χαρακτηριστικά τις τελευταίες εβδομάδες.

Οι αξιωματούχοι των στρατιωτικών φυλακών του Γκουαντάναμο αρνούνται ότι αιτία της απεργίας είναι προσβολή του Κορανίου κατά τη διάρκεια ερευνών στα κελιά των κρατουμένων.

Στις εγκαταστάσεις είχαν ξεσπάσει βίαιες συγκρούσεις, όταν υπήρξε μεταφορά κρατουμένων από κοινά κελιά, επειδή είχαν καλύψει παράθυρα και κάμερες παρακολούθησης ώστε να μην είναι ορατοί.

Στις συγκρούσεις, είχε γίνει από τους κρατούμενους «χρήση αυτοσχέδιων όπλων» η οποία αντιμετωπίστηκε με «μη φονικά μέσα» από τη φρουρά, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο των αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων.

Σχεδόν 100 κρατούμενοι είναι νομικά έτοιμοι για αποφυλάκιση, ωστόσο η κράτησή τους συνεχίζεται λόγω περιορισμών τους οποίους έχει θέσει το Κογκρέσο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα τα σχόλια και θα δημοσιευτούν αρκεί να μην είναι συκοφανττικά και υβριστικά.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...