Τετάρτη 17 Απριλίου 2013

Αίγυπτος: Επιστρέφει στη φυλακή ο Μουμπάρακ


Στις 11 Μαΐου θα ξεκινήσει η νέα δίκη του πρώην προέδρου της Αιγύπτου Χόσνι Μουμπάρακ ο οποίος κατηγορείται για διαφθορά και για τις δολοφονίες διαδηλωτών κατά τη διάρκεια της εξέγερσης που οδήγησε στην ανατροπή του.

Σύμφωνα με δικαστική πηγή, το Εφετείο του Καΐρου όρισε πρόεδρο του δικαστηρίου τον Μαχμούντ αλ Ρασίντι. Η δίκη ήταν αρχικά προγραμματισμένη για τις 13 Απριλίου, όμως ο πρόεδρος του δικαστηρίου Μοστάφα Χάσαν Αμπντάλα αυτοεξαιρέθηκε λίγα λεπτά μετά την έναρξη της διαδικασίας και απέστειλε την υπόθεση στο Εφετείο ώστε να οριστεί νέα ημερομηνία και σύνθεση του δικαστηρίου.

Πρωτόδικα ο Μουμπάρακ και ο πρώην υπουργός Εσωτερικών Χαμπίμπ ελ-’ντλι είχαν καταδικαστεί σε ισόβια κάθειρξη για το θάνατο των διαδηλωτών στην εξέγερση του 2011.

Θα ξαναδικαστούν για την ίδια υπόθεση, μαζί με άλλους έξι πρώην αξιωματούχους των υπηρεσιών ασφαλείας. Οι γιοι του Μουμπάρακ Αλάα και Γκαμάλ κατηγορούνται, όπως και ο πατέρας τους, για διαφθορά. Κατηγορούμενος στην ίδια υπόθεση είναι επίσης και ο φυγόδικος επιχειρηματίας Χουσέιν Σάλεμ.

Την Δευτέρα άλλο δικαστήριο είχε διατάξει την υπό όρους αποφυλάκιση του πρώην προέδρου διότι είχε μείνει προφυλακισμένος επί δύο χρόνια. Παραμένει όμως υπό κράτηση για άλλες κατηγορίες που του απαγγέλθηκαν πρόσφατα ενώ σήμερα οι εισαγγελικές αρχές διέταξαν να μεταφερθεί πίσω στη φυλακή, από το στρατιωτικό νοσοκομείο όπου νοσηλεύεται, καθώς στη δίκη του την περασμένη εβδομάδα εμφανίστηκε να είναι σε καλή κατάσταση, χαμογελούσε και χαιρετούσε το κοινό που είχε συγκεντρωθεί στα δικαστήρια.

Από το γραφείο του γενικού εισαγγελέα έγινε γνωστό ότι διατάχθηκε να επιστρέψει ο 84χρονος Μουμπάρακ στη φυλακή Τόρα, στα προάστια του Καΐρου, αλλά δεν έχει αποφασιστεί ακόμη το πότε θα γίνει αυτό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα τα σχόλια και θα δημοσιευτούν αρκεί να μην είναι συκοφανττικά και υβριστικά.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...