Τετάρτη 17 Απριλίου 2013

Ρωσία: Εως σήμερα έχει καταστρέψει το 70% των αποθεμάτων της σε χημικά όπλα


Η Ρωσία έχει καταστρέψει πάνω από το 70% των χημικών της όπλων από την εποχή του Ψυχρού Πολέμου, των οποίων η καταστροφή ήταν εξαρχής προγραμματισμένη από κοινού με τις ΗΠΑ για τον Απρίλιο του 2012, όπως ανακοίνωσε σήμερα στέλεχος του Ρωσικού υπουργείου Βιομηχανίας και Εμπορίου.

«Ως σήμερα έχουμε καταστρέψει πάνω από 29.000 τόνους, ήτοι το 73% των ρωσικών αποθεμάτων (39.966,586 τόνους)», επεσήμανε ο Βίκτορ Χαλστόφ, διευθυντής του τομέα του υπουργείου που είναι επιφορτισμένος με την τήρηση των διεθνών δεσμεύσεων της Ρωσίας στον τομέα των χημικών όπλων, μετέδωσε το πρακτορείο Ιντερφάξ.

Η Ρωσία και οι ΗΠΑ, που συγκέντρωναν κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου ανεξάντλητα αποθέματα χημικών όπλων, είχαν δεσμευθεί να τα καταστρέψουν πριν από τον Απρίλιο του 2012, βάσει της Σύμβασης για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων του 1997.

Κατόπιν, αμφότερες οι χώρες είχαν ανακοινώσει πως δεν είναι ικανές να τηρήσουν επακριβώς τις προγραμματισμένες διορίες. Ο Οργανισμός για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (OIAC), που μεταξύ άλλων ελέγχει την τήρηση της Σύμβασης, έχει αποδεχθεί το νέο χρονοδιάγραμμα.

Οι ΗΠΑ, που έχουν καταστρέψει έως σήμερα το 90% των αποθεμάτων τους, έχουν ανακοινώσει πως πρόκειται να ολοκληρώσουν την καταστροφή του χημικού τους οπλοστασίου το 2023. Από την πλευρά της η Ρωσία πέρυσι δεσμεύθηκε να έχει περαιώσει την καταστροφή των αποθεμάτων της έως τον Δεκέμβριο του 2015.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα τα σχόλια και θα δημοσιευτούν αρκεί να μην είναι συκοφανττικά και υβριστικά.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...