Πέμπτη 18 Απριλίου 2013

«Δεν ξέρουμε πόσοι παραμένουν παγιδευμένοι στα συντρίμμια» λένε οι Αρχές στο Τέξας (Φωτό και 2 βιντεο)


Ενα θρίλερ βρίσκεται σε εξέλιξη σχετικά με τον αριθμό των θυμάτων της τραγωδίας στο Τέξας, καθώς μέχρι αυτή την ώρα οι Αρχές δηλώνουν ανήμπορες να προσδιορίσουν τον αριθμό των ανθρώπων που βρίσκονται παγιδευμένοι στα συντρίμμια του εργοστασίου λιπασμάτων της πόλης Γουεστ, αλλά και σε παρακείμενα κτίρια που κατέρρευσαν.

Η έκρηξη στο εργοστάσιο λιπασμάτων στο Γουέστ, βορείως του Γουάκο του Τέξας, σημειώθηκε στις 7 το απόγευμα της Τετάρτης τοπική ώρα (3 τα ξημερώματα της Πέμπτης ώρα Ελλάδας).
«Δεν ξέρουμε πόσοι άνθρωποι έχουν διασωθεί και πόσοι παραμένουν παγιδευμένοι» δήλωσε ο Αρχηγός της Αστυνομίας του Γουάκο Γουίλιαμ Πάτρικ Σουάντον, προσθέτοντας οτι «αγνοούνται τρεις ή τέσσερις πυροσβέστες» που συμμετείχαν στις έρευνες για τον εντοπισμό εγκλωβισμένων.

Οι νεκροί είναι από πέντε έως 15, ενώ οι τραυματίες ανέρχονται σε 180 τουλάχιστον.
Όμως, εκφράζονται φόβοι ότι ο αριθμός των θυμάτων θα αυξηθεί, καθώς τα σωστικά συνεργεία αναζητούν επιζώντες στα ερείπια δεκάδων κτιρίων που κατέρρευσαν φλεγόμενα.

Η έκρηξη είχε ως αποτέλεσμα να καταστραφούν ή να προκληθούν ζημιές σε πολλά κτίρια, ανάμεσά τους ένα σχολείο και ένα γηροκομείο και να τραυματιστούν εκατοντάδες άνθρωποι, ενώ άγνωστος παραμένει ο ακριβής αριθμός των νεκρών.

«Ηταν σαν πυρηνική έκρηξη με ένα τεράστιο μαύρο μανιτάρι πάνω μας» δήλωσε ο δήμαρχος της πόλης Γουέστ Τόμι Μούσκα προσθέτοντας ότι «πολλοί άνθρωποι δεν θα είναι μαζί μας αύριο».
Το τράνταγμα της πόλης από την έκρηξη ισοδυναμούσε με σεισμική δόνηση μεγέθους 2,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.

Το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN επικαλούμενο τοπικό αξιωματούχο υγείας, ανέφερε, νωρίτερα, ότι δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, ωστόσο αξιωματούχοι της Πυροσβεστικής του Τέξας υπολόγιζαν ότι ο τελικός απολογισμός θα κυμαίνεται μεταξύ 60 και 70 νεκρών.

Νωρίτερα, το τοπικό τηλεοπτικό δίκτυο KWTX είχε μεταδώσει ότι οι οι νεκροί στο Γουέστ είναι 60 με 70.

Το Γουέστ, είναι μια κωμόπολη 2.800 κατοίκων, η οποία βρίσκεται περίπου 130 χιλιόμετρα νοτίως του Ντάλας και 32 χιλιόμετρα βορείως του Γουάκο.

Χτίστηκε από Τσέχους που έφθασαν εκεί μετανάστες το 1880 και πολλά καταστήματα έχουν τσέχικες ονομασίες και προϊόντα.

«Η καταστροφή είναι μεγάλη. Δεν έχω ξαναδεί κάτι τέτοιο. Μοιάζει με εμπόλεμη ζώνη με όλα αυτά τα συντρίμμια» δήλωσε ο σερίφης της κομητείας Πάρνελ ΜακΝαμάρα.

Εκπρόσωπος της υπηρεσίας δημόσιας ασφάλειας του Τέξας δήλωσε ότι η έκρηξη έχει προκαλέσει πιθανότατα «εκατοντάδες θύματα» και μεγάλες ζημιές σε κτίρια, ωστόσο δε μίλησε για νεκρούς.

Πρόσθεσε όμως ότι ένα γηροκομείο με 133 ηλικιωμένους, κατέρρευσε και ότι υπάρχουν παγιδευμένοι στα ερείπιά του.

Επισήμως, μέχρι στιγμής, δεν έχει γίνει αναφορά στην αιτία της καταστροφής, ενώ εκκενώθηκε η μισή πόλη του Γουέστ.

Οι τοπικές αρχές ανέφεραν, πάντως, ότι το εργοστάσιο δεν είχε άδεια ή τις προδιαγραφές ποιότητας για την άδεια από το 2006, όταν υπήρξαν παράπονα από τους κατοίκους του Γουέστ για έντονη μυρωδιά αμμωνίας στην περιοχή.

Οπως δήλωσε ο διοικητής της αστυνομίας στο Γουάκο, Γουίλιαμ Σουάτον, το εργοστάσιο λιπασμάτων λειτουργούσε χωρίς άδεια και οι αρχές δεν γνωρίζουν τον αριθμό των εργαζομένων σε αυτό.

Ο ίδιος είπε ότι η φωτιά τέθηκε υπό έλεγχο τέσσερις ώρες μετά το ξέσπασμά της.

Ο εκπρόσωπος της υπηρεσίας δημόσιας ασφάλειας στο Γουάκο δήλωσε ότι την πρώτη έκρηξη ακολούθησαν δυο μικρότερες και ότι όλες προκλήθηκαν ύστερα από φωτιά που ξέσπασε στο εργοστάσιο.

Πρόσθεσε ότι υπάρχει κίνδυνος να εκραγεί μια δεξαμενή λιπασμάτων, η οποία είναι μέχρι στιγμής ανέπαφη και ότι οι αρχές εκκενώνουν την περιοχή γύρω από το εργοστάσιο.

«Ακούστηκαν σα να εξερράγησαν τρεις βόμβες» είπε η Λίντια Ζίμερμαν κάτοικος του Γουέστ.

Ο δήμαρχος Τόμι Μούσκα δήλωσε στο CNN ότι 60 με 70 σπίτια γύρω από το εργοστάσιο έχουν καταρρεύσει.

Πυκνά σύννεφα καπνού έχουν καλύψει την περιοχή πάνω από το εργοστάσιο, ενώ ο τηλεοπτικός σταθμός WFAA του Ντάλας μετέδωσε εικόνες από ελικόπτερο που δείχνουν κατεστραμμένη μια περιοχή τριών οικοδομικών τετραγώνων.

Ιατρικό Κέντρο των Βαπτιστών στο Γουάκο ανέφερε ότι νοσηλεύονται εκεί 66 άτομα, μεταξύ των οποίων και παιδιά με τραύματα στα πόδια, εγκαύματα και κατάγματα.

Ο δήμαρχος του Γουέστ, εθελοντής πυροσβέστης ο ίδιος, δήλωσε ότι κινητοποιήθηκε όλη η πυροσβεστική δύναμη μαζί με τους εθελοντές από την πρώτη στιγμή, δηλαδή μισή ώρα πριν από τη μεγάλη έκρηξη στο εργοστάσιο λιπασμάτων που σκόρπισε την πυρκαγιά σε τεράστια έκταση και κατέστρεψε ολοσχερώς δεκάδες κτίρια.

Ο δήμαρχος ανέφερε ότι οι φωτιές μετά την ισχυρή έκρηξη των χημικών του εργοστασίου, εξαπλώθηκαν σε ακτίνα πέντε οικοδομικών τετραγώνων γύρω από το εργοστάσιο.

«Νόμιζα ότι έγινε σεισμός. Κουνηθήκαμε και η γη έτρεμε από την έκρηξη. Πετάγονταν διάφορα αντικείμενα στον αέρα, έμοιαζε με πύρινο ανεμοστρόβιλο» δήλωσε η Ντέπι Μάρακ, που οδήγησε αρκετά χιλιόμετρα για να απομακρυνθεί από το σημείο του δυστυχήματος και να τηλεφωνήσει στον άνδρα της, ώστε να φύγουν μαζί.

Ο αμερικανικός Ερυθρός Σταυρός έχει κινητοποιήσει όλες τις δυνάμεις του στο Τέξας για να βοηθήσει στην περίθαλψη των τραυματιών και στην αναζήτηση καταφυγίου για τους ανθρώπους που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.

Εκτός από το εργοστάσιο λιπασμάτων καταστράφηκε ένα σχολείο, ένα γηροκομείο και δεκάδες σπίτια.

Ισχυρή έκρηξη σε εργοστάσιο λιπασμάτων στο Τέξας


Ισχυρή έκρηξη σε εργοστάσιο λιπασμάτων στο Τέξας 


Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα τα σχόλια και θα δημοσιευτούν αρκεί να μην είναι συκοφανττικά και υβριστικά.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...