Ο Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε ότι δεν υπάρχει κανένα στοιχείο που να θυμίζει την εποχή του Στάλιν στον τρόπο με τον οποίο κυβερνάει τη Ρωσία προσθέτοντας, πάντως, ότι η χώρα του χρειάζεται «τάξη και πειθαρχία».
«Θεωρώ ότι δεν υπάρχει κανένα σταλινικό στοιχείο. Ο σταλινισμός συνδέεται με την προσωπολατρεία, με τις μαζικές παραβιάσεις της νομιμότητας, με τις καταστολές και με τα στρατόπεδα. Δεν υπάρχει τίποτε τέτοιο στην Ρωσία. Όμως αυτό δεν σημαίνει ότι δεν χρειάζεται τάξη και πειθαρχία», δήλωσε ο Πούτιν, απαντώντας στην ερώτηση φιλελεύθερου δημοσιογράφου ο οποίος εξέφραζε ανησυχία για μια επιστροφή στις σταλινικές πρακτικές στην Ρωσία.
Αρνήθηκε για ακόμη μια φορά ότι υπάρχουν διώξεις ατόμων για τις πολιτικές τους πεποιθήσεις, όπως, για παράδειγμα η υπόθεση του γυναικείου συγκροτήματος Pussy Riot, αλλά και η δίκη του ηγετικού στελέχους της αντιπολίτευσης Αλεξέι Ναβάλνι.
Υπενθυμίζεται ότι ο Ναβάλνι, ο οποίος έχει εξαπολύσει εκστρατεία κατά της διαφθοράς, έχει οργανώσει διαδηλώσεις κατά του Πούτιν, αντιμετωπίζει ποινή κάθειρξης έως και δέκα ετών για κατηγορίες για υπεξαίρεση κεφαλαίων.
Ο Ρώσος πρόεδρος σημείωσε σχετικά «Ζήτησα από τον γενικό εισαγγελέα και από τα άλλα όργανα να είναι εξαιρετικά αντικειμενικά. Αυτοί που αγωνίζονται κατά της διαφθοράς θα πρέπει οι ίδιοι να είναι λευκοί σαν το χιόνι. Αν κάποιος φωνάζει στον κλέφτη δεν σημαίνει ότι έχει το δικαίωμα να κλέβει αυτός» αρνούμενος ότι η δίκη του είναι μια πράξη εκδίκησης για την αντιπολιτευτική του στάση.
ΜΚΟ ίσον πράκτορες του εξωτερικού
Από την άλλη πλευρά, υπερασπίστηκε με αφοπλιστική ειλικρίνεια και κυνικότητα τον αμφιλεγόμενο νόμο που ισχύει από τα τέλη του 2012 και υποχρεώνει τις μη κυβερνητικές οργανώσεις που λαμβάνουν ξένες επιδοτήσεις και έχουν «πολιτική δραστηριότητα» να εγγράφονται σε ένα μητρώο «πρακτόρων του εξωτερικού» και να παρουσιάζονται ως αυτού του είδους σε κάθε δημόσια δραστηριότητα.
«Αν μη κυβερνητικές οργανώσεις προσπαθούν να έχουν κάποια επιρροή στην εσωτερική μας πολιτική και χρηματοδοτούνται από το εξωτερικό, οφείλουμε να το ξέρουμε. Να μας λένε αυτές οι ΜΚΟ από ποιον έλαβαν τα χρήματα και πόσα και πού χρησιμοποιήθηκαν», κατέληξε ο Πούτιν.
Νωρίτερα ένα ρωσικό δικαστήριο είχε καταδικάσει την ΜΚΟ Golos σε πρόστιμο ύψους περίπου 7.500 ευρώ επειδή δεν είχε εγγραφεί σε αυτό το μητρώο.
Η εν λόγω μκο, η οποία είχε καταγγείλει μαζική νοθεία υπέρ του κυβερνώντος κόμματος κατά τις τελευταίες βουλευτικές και προεδρικές εκλογές που διεξήχθησαν στην χώρα, καταδικάστηκε σε καταβολή προστίμου 300.000 ρουβλίων επειδή δεν σεβάστηκε αυτό το νέο αμφιλεγόμενο νόμο για τις μκο.
Στο δικαστήριο η Golos δεν αναγνώρισε την ενοχή της, διαψεύδοντας ότι έχει «πολιτικές δραστηριότητες» και ότι λαμβάνει ξένη χρηματοδότηση.
Η μη κυβερνητική οργάνωση ανακοίνωσε εξάλλου ότι θα ασκήσει έφεση. «Θα ασκήσουμε έφεση σε αυτήν την παράνομη και αβάσιμη απόφαση», σημειώνει ένας δικηγόρος της οργάνωσης σε ανακοίνωση.
Ο όρος «πράκτορας του εξωτερικού» χρησιμοποιούνταν για τους αντιπολιτευόμενους την εποχή του Στάλιν, οι οποίοι τότε είτε τουφεκίζονταν είτε στέλνονταν σε στρατόπεδα καταναγκαστικής εργασίας. Χρησιμοποιήθηκε επίσης από τις σοβιετικές αρχές την δεκαετία του '70 και του '80 για τον χαρακτηρισμό των διαφωνούντων, οι οποίοι κατηγορούνταν ότι δούλευαν για την Δύση.
Προς το παρόν καμία μη κυβερνητική οργάνωση δεν έχει εγγραφεί στο νέο μητρώο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Γράψτε ελεύθερα τα σχόλια και θα δημοσιευτούν αρκεί να μην είναι συκοφανττικά και υβριστικά.