Πέμπτη 11 Απριλίου 2013

Κινέζοι άδειασαν τα βρετανικά ράφια από βρεφικό γάλα


Όριο δύο κουτιά γάλακτος ανά πελάτη έχει επιβληθεί σε πολλά μαγαζιά στη Βρετανία, σύμφωνα με τη Βρετανική Εταιρεία Λιανικού Εμπορίου (BRC) -τα μέλη της οποίας αντιπροσωπεύουν το 80% των καταστημάτων- καθώς κινέζοι τουρίστες άδειασαν τα ράφια και έστελναν τα προϊόντα στην Κίνα.

Η ζήτηση για εισαγόμενο γάλα σε σκόνη παραμένει υψηλή στην Κίνα αφότου τουλάχιστον 6 βρέφη πέθαναν και άλλα 300.000 αρρώστησαν το 2008 αφού ήπιαν γάλα μολυσμένο με μελαμίνη. Η εμπιστοσύνη των καταναλωτών στα κινεζικά προϊόντα κατέρρευσε εξαιτίας του συγκεκριμένου σκανδάλου που οδήγησε επίσης σε ελλείψεις στο Χονγκ Κονγκ και την Αυστραλία, όπου πολλοί αγόραζαν ολόκληρα κιβώτια γάλακτος σε σκόνη και τα έστελναν σε συγγενείς στην Κίνα.

Στους αγοραστές περιλαμβάνονται κινέζοι τουρίστες και φοιτητές που είτε παίρνουν τα κουτιά στο σπίτι τους είτε τα ταχυδρομούν σε συγγενείς τους. Υπάρχουν όμως και οργανωμένες ομάδες που αγοράζουν μεγάλες ποσότητες γάλακτος και το εξάγουν στην Κίνα, όπως ανέφερε ένας επιχειρηματίας που έχει εμπλακεί σε αυτό το εμπόριο. «Υπάρχουν τριών ειδών άνθρωποι σαν εμάς. Οι πρώτοι είναι οι φοιτητές ή οι τουρίστες που τους ζητούν να στείλουν ένα-δυο κουτιά σε συγγενικά ή φιλικά πρόσωπα. Κατόπιν είναι οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες, όπως εγώ. Η τρίτη ομάδα είναι οι μεγάλοι πωλητές, αυτοί που αγοράζουν απευθείας από τους χονδρέμπορους», εξήγησε μιλώντας στο τηλεοπτικό κανάλι Sky News.

Το βρεφικό γάλα που πωλείται στη Βρετανία έναντι 10 λιρών, στις κινεζικές εμπορικές ιστοσελίδες έχει έως και τετραπλάσια τιμή.

Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα τα σχόλια και θα δημοσιευτούν αρκεί να μην είναι συκοφανττικά και υβριστικά.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...