Σάββατο 10 Ιουλίου 2010

Πλούσιο το παρασκήνιο σχετικά με την «ανταλλαγή» κατασκόπων

Η ιδέα της «ανταλλαγής» κατασκόπων φαίνεται να είχε συζητηθεί στο Οβάλ Γραφείο περίπου δύο εβδομάδες προτού γίνουν οι συλλήψεις των Ρώσων επί αμερικανικού εδάφος, αναφέρει αξιωματούχος του Λευκού Οίκου.

Υπενθυμίζεται ότι οι Ρώσοι τελικώς συνελήφθησαν στις 27 Ιουνίου, ενώ είχε προηγηθεί η συνάντηση του Μπαράκ Ομπάμα με τον Ρώσο ομόλογό του Ντμίτρι Μεντβέντεφ.

Ο αξιωματούχος του Λευκού Οίκου, ο οποίος μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμίας, είπε ότι ο Ομπάμα είχε από τον Φεβρουάριο λάβει μια πρώτη ενημέρωση για την υπόθεση.

Ακολούθησε η συνάντηση της 11ης Ιουνίου στο Οβάλ Γραφείο στη διάρκεια της οποίας ο πρόεδρος των ΗΠΑ ενημερώθηκε πλέον αναλυτικά.

Εκείνη τη στιγμή ο χρόνος έμοιαζε να πιέζει, αφού οι υπηρεσίες είχαν στη διάθεσή τους ενδείξεις ότι οι ύποπτοι -τουλάχιστον ορισμένοι από αυτούς- ετοιμάζονταν να φύγουν από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Σε εκείνη τη σύσκεψη εξετάστηκε η ιδέα της ανταλλαγής, όπως και άλλες επιλογές. Σε κάθε περίπτωση συμφωνήθηκε ότι θα ήταν προτιμότερη μια ανταλλαγή, από το να οδηγηθούν στη φυλακή οι κατάσκοποι.

Σύμφωνα με αξιωματούχους του Λευκού Οίκου που επικαλείται το BBC το θέμα δεν συζητήθηκε καθόλου στη συνάντηση Ομπάμα-Μεντβέντεφ.

Ωστόσο, τρεις μέρες μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψης του Ρώσου προέδρου έγιναν οι συλλήψεις και υλοποιήθηκε το σχέδιο της «ανταλλαγής».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα τα σχόλια και θα δημοσιευτούν αρκεί να μην είναι συκοφανττικά και υβριστικά.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...