Τετάρτη 7 Ιουλίου 2010

Ανταλλαγή... «κατασκόπων» ζητά η Ρωσία από τις ΗΠΑ

Μόσχα, Ρωσία
Η Μόσχα επιθυμεί να ανταλλάξει έναν επιστήμονα που κρατείται με την κατηγορία της κατασκοπείας για λογαριασμό της Βρετανίας με έναν από τους ύποπτους για κατασκοπεία Ρώσους που κρατούνται στις ΗΠΑ, είπε η δικηγόρος του επιστήμονα.

Σε δήλωσή της στο πρακτορείο Reuters, η Άννα Σταβίτσκαγια δήλωσε ότι η Ρωσία θέλει να ανταλλάξει τον Ιγκόρ Σουτιάγκιν, έναν ειδικό σε πυρηνικά όπλα που καταδικάστηκε σε 15 χρόνια φυλάκισης το 2004 με την κατηγορία ότι έδωσε εμπιστευτικές πληροφορίες σε βρετανική εταιρεία που, σύμφωνα με τη Ρωσία, λειτουργούσε ως «βιτρίνα» της CIA.

«Θέλουν η ανταλλαγή να γίνει αύριο» δήλωσε η δικηγόρος, προσθέτοντας ότι ο Σουτιάγκιν θα  μεταφερθεί αρχικά στη Βρετανία.

Τον Ιούνιο συνελήφθησαν στις ΗΠΑ δέκα άτομα, καλά εκπαιδευμένα, με τεχνολογικές γνώσεις, οι οποίοι -αν και αποτελούσαν ένα δίκτυο- δεν είχαν διαπράξει ακόμη πράξεις κατασκοπείας.

Τα μέλη του δικτύου προσπάθησαν να καλλιεργήσουν σχέσεις με υψηλόβαθμους παράγοντες από που θα μπορούσαν να αντλήσουν πληροφορίες.

Με τους χειριστές τους στη Μόσχα, αναφέρει το FBI, επικοινωνούσαν με τη μέθοδος της στεγανογραφίας, κρύβοντας δηλαδή μηνύματα και εικόνες μέσα στα αρχεία άλλων φαινομενικά αθώων εικόνων.

Η κατηγορία με την οποία συνέλαβε το FBI τους δέκα είναι η συνωμοσία για τη συνεργασία με πράκτορες ξένης κυβέρνησης και για μερικούς και του ξεπλύματος χρήματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα τα σχόλια και θα δημοσιευτούν αρκεί να μην είναι συκοφανττικά και υβριστικά.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...