Παρασκευή 2 Ιουλίου 2010

Ρίχνουν τους τόνους οι ΗΠΑ για το σκάνδαλο κατασκοπείας

Εν μέσω φόβων ότι το σκάνδαλο με το δίκτυο κατασκοπείας μπορεί να ψυχράνει τις σχέσεις Μόσχας και Ουάσινγκτον, η Χίλαρι Κλίντον τονίζει ότι οι ΗΠΑ επιμένουν στη δημιουργία μίας νέας θετικής σχέσης με τη Ρωσία. Οι 10 ύποπτοι οδηγούνται ενώπιον της Δικαιοσύνης και πληροφορίες για την προσωπική τους ζωή έρχονται στο φως.
«Επιμένουμε στη δημιουργία μιας νέας θετικής σχέσης με τη Ρωσία. Κοιτάμε προς το μέλλον» δήλωσε την Παρασκευή η Χίλαρι Κλίντον, αποφεύγοντας να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο σχετικά με την έρευνα που βρίσκεται σε εξέλιξη.
Οι συλληφθέντες κατηγορούνται συγκεκριμένα για συνωμοσία προκειμένου ξένης κυβέρνησης, έγκλημα λιγότερο σοβαρό από την κατασκοπεία, το οποίο επισύρει ωστόσο έως και πενταετή ποινή κάθειρξης.
Την Πέμπτη η δημοσιογράφος Βίκι Πελάες, μία από τους συλληφθέντες, αφέθηκε ελεύθερη με περιοριστικούς όρους και την καταβολή χρηματικής εγγύησης από δικαστήριο της Νέας Υόρκης.
Ο σύζυγος της, Χουάν Λαζάρο, φέρεται να παραδέχθηκε ενώπιον της εισαγγελίας ότι εργάζεται για τις ρωσικές υπηρεσίες πληροφοριών. Εκκρεμεί η δικαστική απόφαση σχετικά με το εάν θα κριθεί προφυλακιστέος.
Πέντε ύποπτοι παραμένουν υπό κράτηση στις Ηνωμένες Πολιτείες, ενώ ένας 11ος ύποπτος καταζητείται στην Κύπρο. Άλλοι τρεις συλληφθέντες οδηγούνται ενώπιον της Δικαιοσύνης στη Βιρτζίνια αργότερα την Παρασκευή.
Οι αμερικανικές Αρχές αναφέρουν ότι οι έρευνές τους σχετικά με το δίκτυο κατασκοπείας διήρκεσαν περισσότερο από μία δεκαετία.
Η Ρωσία αντέδρασε αρχικά οργισμένα μπροστά στις καταγγελίες, ωστόσο στη συνέχεια επισήμανε ότι η υπόθεση δεν θα βλάψει τις διμερείς σχέσεις.
H μοιραία Άννα Τσάπμαν
Την ίδια στιγμή, έρχονται στο φως πληροφορίες σχετικά με την προσωπική ζωή των μελών του δικτύου.
Ο βρετανικός Τύπος κυκλοφορεί με πρωτοσέλιδα για «την κατάσκοπο που με αγάπησε», καθώς ο Βρετανός πρώην σύζυγος της κρατούμενης Άννας Τσαπών εξιστορεί πώς την γνώρισε.
Ο Αλεξ Τσάπμαν δηλώνει ότι η πρώην κυρία Τσάπμαν είχε παραδεχθεί πως ο πατέρας ήταν στο παρελθόν στα ανώτατα κλιμάκια της KGB.
Ο ίδιος αναφέρει στην Daily Telegraph ότι συνάντησε την Άννα σε ένα πάρτι στο Λονδίνο και παντρεύτηκαν πέντε μήνες αργότερα, το 2002.
Η 28χρονη Άννα Τσάπμαν περιγράφεται ως η femme fatale του δικτύου· πολλές λαμπερές φωτογραφίες της έχουν αναρτηθεί στο Facebook.
Καταζητείται 11ος ύποπτος
Στην Κύπρο, εν τω μεταξύ, έχει εξαπολυθεί εδώ και μέρες ανθρωποκυνηγητό για τον καταζητούμενο ύποπτο Κρίστοφερ Μέτσος, που φέρεται να είχε το ρόλο του ταμία στο δίκτυο.
Η πρεσβεία των ΗΠΑ στη Λευκωσία αρνήθηκε την Παρασκευή αναφορές ότι ο ύποπτος κρατείται στους χώρους της, ενώ ο Κύπριος υπουργός Δικαιοσύνης εκτίμησε ότι έχει διαφύγει πλέον από το νησί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα τα σχόλια και θα δημοσιευτούν αρκεί να μην είναι συκοφανττικά και υβριστικά.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...