Πέμπτη 22 Ιουλίου 2010

Αποκάλυψη-σοκ: Χρησιμοποιούσαν Ανατολικογερμανούς ως πειραματόζωα

Χρησιμοποιούσαν Ανατολικογερμανούς ως πειραματόζωα και, σε αντάλλαγμα, πρόσφεραν σημαντικά ποσά στο κομμουνιστικό καθεστώς της πρώην ανατολικής Γερμανίας. Σε αυτές τις ενέργειες προέβησαν φαρμακευτικοί όμιλοι της Δύσης από το 1985 ως το 1989, αποκαλύπτει το δημόσιο περιφερειακό τηλεοπτικό δίκτυο της Γερμανίας MDR.

Δύο χρόνια μετά την πτώση του Τείχους του Βερολίνου, το 1991, το περιοδικό Spiegel είχε αποκαλύψει ότι γιατροί στο νοσοκομείο Charite του πρώην Ανατολικού Βερολίνου είχαν κάνει δοκιμές φαρμάκων σε ασθενείς, χωρίς οι ίδιοι οι ασθενείς να το γνωρίζουν.
Σύμφωνα, όμως με την έρευνα του MDR και άλλα νοσοκομεία στην πρώην ανατολική Γερμανία είχαν αναμειχθεί σε αυτό το σκάνδαλο.

Οι δοκιμές των φαρμάκων έγιναν σε 2.000 ασθενείς και κράτησαν ως την πτώση του Τείχους, το 1989, επισήμανε στο γαλλικό πρακτορείο ο Στέφαν Χούγκε, παραγωγός του γερμανικού καναλιού.

Μεταξύ των «πολλών εταιριών» που δοκίμασαν τα σκευάσματά τους στην πρώην ανατολική Γερμανία ήταν η ελβετική Ciba Geigy, τόνισε το γερμανικό δίκτυο. Η συγκεκριμένη εταιρία έκανε κλινικές δοκιμές ενός αντικαταθλιπτικού, του Brofaromin, στο Πλάουεν της Σαξονίας.

Αυτόπτης μάρτυρας η Κάριν Φόρνερ, δήλωσε στο MDR ότι η μητέρα της που έπασχε από χρόνια κατάθλιψη δεν γινόταν δεκτή σε νοσοκομείο του Πλάουεν, κοντά στη Δρέσδη, εκτός κι αν δεχόταν να πάρει μέρος σε μια «μελέτη» το 1989.

Το Brofaromin προκάλεσε απώλεια βάρους στη μητέρα της Φόρνερ, και την έκανε να δείχνει σα να είχε χάσει κάθε επαφή με την πραγματικότητα. Όταν σταμάτησε την κατανάλωση του συγκεκριμένου φαρμάκου, μόνο τότε άρχισε να επανέρχεται.

Όπως μετέδωσε το γερμανικό δίκτυο, ποτέ δεν ζητήθηκε άδεια από της χώρες της δύσης για την κυκλοφορία του φαρμάκου αυτού.

Η εταιρία αυτή ανήκει σήμερα στη μεγάλη φαρμακοβιομηχανία Novartis και αρνήθηκε να απαντήσει σε ερωτήσεις του γερμανικού τηλεοπτικού καναλιού.

Τα ποσά που κατέβαλαν ως αντάλλαγμα οι φαρμακευτικές εταιρίες, κατέληγαν στην KoKo (Kommerziellen Koordinierung), που είναι θυγατρική του υπουργείου Εμπορίου της ανατολικής Γερμανίας. Το MDR επικαλέστηκε για το ρεπορτάζ του μαρτυρίες αλλά και αρχεία της Στάζι, της μυστικής αστυνομίας της πρώην ανατολικής Γερμανίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα τα σχόλια και θα δημοσιευτούν αρκεί να μην είναι συκοφανττικά και υβριστικά.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...