Δευτέρα 16 Δεκεμβρίου 2013

VIDEO -Σε αναβρασμό η νότια Ευρώπη - Συγκρούσεις διαδηλωτών με την αστυνομία σε Ισπανία και Ιταλία

Η λιτότητα και η προσπάθεια των κυβερνήσεων να ελέγξουν ολοένα και περισσότερο τις αντιδράσεις των πολιτών προκαλούν σοβαρές αντιδράσεις που προοιωνίζονται ανεξέλεγκτες καταστάσεις...


Σοβαρά επεισόδια σημειώθηκαν μεταξύ αστυνομίας λκαι διαδηλωτών το Σάββατο το βράδυ στη Μαδρίτης κοντά στο Κοινοβούλιο με αφορμή το νόμο για την ασφάλεια και την απαγόρευση των διαδηλώσεων. 


Την Κυριακή χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν χθες στους δρόμους της Μαδρίτης για να υπερασπιστούν τα δημόσια συστήματα εκπαίδευσης και υγείας και να ζητήσουν να μην μειωθεί ο προϋπολογισμός για την επιστημονική έρευνα.

Φωνάζοντας συνθήματα όπως "Χωρίς εκπαίδευση δεν υπάρχει επιστήμη, χωρίς επιστήμη δεν υπάρχει υγεία" οι διαδηλωτές έκαναν πορεία στο κέντρο της πρωτεύουσας μέχρι την Πουέρτα δελ Σολ.

Οι συμμετέχοντες φορούσαν μπλούζες στα χρώματα των τομέων που υποστηρίζει ο καθένας: πράσινα πουκάμισα για την εκπαίδευση, λευκές μπλούζες για την υγεία και κόκκινες για την έρευνα. Κρατούσαν επίσης πανώ στα οποία είχαν γράψει συνθήματα όπως "Όχι στις ιδιωτικοποιήσεις", "Δημόσια υγεία, ποιοτική και δωρεάν" και τη λέξη "Όχι" συνοδευόμενη από την εικόνα ενός ψαλιδιού, του συμβόλου των περικοπών.

Η κινητοποίηση αυτή οργανώθηκε από τους επαγγελματίες του τομέα της υγείας οι οποίοι διαδηλώνουν κάθε τρίτη Κυριακή του μήνα διαμαρτυρόμενοι για την απόφαση των τοπικών αρχών να δώσουν σε ιδιώτες τη διαχείριση των έξι νοσοκομείων της πόλης. Σήμερα ενώθηκαν μαζί τους επιστήμονες και εκπαιδευτικοί που διαφωνούν με τις περικοπές και τη μεταρρύθμιση του εκπαιδευτικού συστήματος.

Ο προϋπολογισμός για την έρευνα, που ήταν ήδη χαμηλός σε σχέση με άλλες χώρες της Ευρώπης, μειώθηκε κατά 45% από το 2009 μέχρι το 2013 στην Ισπανία, σύμφωνα με την Ομοσπονδία Ερευνητικών Εταιρειών (COSCE).

Συγκρούσεις διαδηλωτών με την αστυνομία στην Ιταλία 

Φοιτητές εκτόξευσαν χρωμοβόμβες εναντίον αστυνομικών στο Τορίνο, στη βορειοδυτική Ιταλία, η οποία έχει πληγεί από την οικονομική κρίση και έχει εξελιχθεί στην "εστία" των διαδηλώσεων.

Στη Βενετία, οι αστυνομικοί έκαναν χρήση δακρυγόνων για να σταματήσουν τις συγκρούσεις μεταξύ ακροδεξιών και ακροαριστερών διαδηλωτών κοντά στο σιδηροδρομικό σταθμό της πόλης. Δύο άνθρωποι συνελήφθησαν και δέκα αστυνομικοί τραυματίστηκαν ελαφρά στη διαδήλωση αυτή, εξαιτίας της οποίας έκλεισε για την κυκλοφορία μια νέα γέφυρα που συνδέει μεταξύ τους δύο νησιά.

Ακροδεξιοί διαδηλωτές, φορώντας μάσκες στα χρώματα της ιταλικής σημαίας, συγκεντρώθηκαν έξω από τα γραφεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στη Ρώμη και κατέβασαν την ευρωπαϊκή σημαία, προτού επέμβουν οι αστυνομικοί και να τους διαλύσουν.

"Η κατάσταση είναι πολύ ανησυχητική γιατί πρόκειται για την έκφραση μιας βαθιάς κοινωνικής αναταραχής", δήλωσε ο υπουργός Οικονομικής Ανάπτυξης Φλάβιο Ζανονάτο. "Πρέπει να επιταχύνουμε τις προσπάθειές μας και να ξαναδώσουμε στη χώρα την ορμή της", πρόσθεσε.

 Το κίνημα των Forconi, που έχει ως σύμβολο το δικράνι των αγροτών, ετοιμάζεται να οργανώσει μια επιχείρηση διακοπής της κυκλοφορίας στο κέντρο της Ρώμης από την Τετάρτη και μέχρι να ικανοποιηθούν τα αιτήματά του, δηλαδή να προκηρυχθούν βουλευτικές εκλογές και να αλλάξει πλήρως η πολιτική ηγεσία.

 Το κίνημα ξεκίνησε από τη Σικελία, αρχικά από αγρότες που δυσανασχετούσαν με την αύξηση των φόρων και φοβούνταν ότι με την εφαρμοζόμενη πολιτική θα εξαφανιστούν οι μικροκαλλιέργειες. Στη συνεχεια πλαισιώθηκε με οδηγούς φορτηγών, εμπόρους, επαγγελματίες και μκρομεσαίους επιχειρηματίες.  Στους Forconi, οι οποίοι παρουσιάζονται σαν αγανακτισμένοι πολίτες από τις πολιτικές λιτότητας, συμμετέχουν και στοιχεία της ακροδεξιάς, όπως η «Casa Pound» και η «Forza Nuova».

 Η ιταλική αριστερά διαφωνεί και διατηρεί επιφυλακτική στάση απέναντι στους Forconi. Πριν δύο μέρες δημιουργήθηκε μια αυθόρμητη κίνηση πολιτών, με την ονομασία «να μην αφήσουμε τους δρόμους στα χέρια των Forconi». Τα επεισόδια στην Βενετία σήμερα, μεταξύ ακροδεξιών και αριστερών, φαίνεται πως σχετίζονται με τη στάση της νέας κίνησης πολιτών.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα τα σχόλια και θα δημοσιευτούν αρκεί να μην είναι συκοφανττικά και υβριστικά.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...