Παρασκευή 20 Δεκεμβρίου 2013

Στο Βερολίνο ο πρώην δισεκατομμυριούχος Μιχαήλ Χοντορκόφσκι

Απελευθερώθηκε σήμερα, μετά τα όσα είπε χθες ο Ρώσος πρόεδρος Πούτιν, ο πρώην δισεκατομμυριούχος Μιχαήλ Χοντορκόφσκι, ένας από τους χειρότερες επικριτές του, ο οποίος έφτασε από την Αγία Πετρούπολη στο Βερολίνο με ιδιωτική πτήση.


Ο κάποτε πλουσιότερος Ρώσος μετά από 10 χρόνια ποινής, αναχώρησε από αγροτική φυλακή στην Καρελία, κοντά στη Φινλανδία, με επιχείρηση-αστραπή των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών. Τον Χοντορκόφσκι στη Γερμανία υποδέχθηκε ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Χανς Ντίτριχ Γκένσερ.Εκεί φέρεται να επιστρέφει για θεραπεία, ενώ στο μεταξύ αρκετοί συνεργάτες του λένε ότι δεν έχουν επικοινωνία μαζί του.



Αν και παραμένει άγνωστο ακριβώς γιατί ο Πούτιν έδωσε χάρη στον μεγάλο του εχθρό, κάποιες πληροφορίες να συγκλίνουν στο ότι δέχτηκε πιέσεις και άλλες αφορούν στο ότι πρόκειται για κίνηση καλής θέλησης προς τους ολιγάρχες και τους ξένους επενδυτές, με φόντο πάντα τους Ολυμπιακούς του Σότσι. Έκπληκτη δήλωσε η μητέρα του, που τον περίμενε στα περίχωρα της Μόσχας.

Πάντως, ο πρώην μεγιστάνας του πετρελαίου και επικριτής του Κρεμλίνου ανέφερε σε ανακοίνωση του ότι ζήτησε την απονομή χάριτος από τον Ρώσο πρόεδρο για οικογενειακούς λόγους, ωστόσο δεν παραδέχθηκε την ενοχή του.

Πρόκειται για μια υπόθεση με παρασκήνιο και την ενεργό συμμετοχή του Βερολίνου στην απελεύθερωση του επιχειρηματία. Ο Χανταρκόφσκι φέρεται να έχει άδεια παραμονής στη Γερμανία για ένα έτος, ενώ η σύζυγός του τον περιμένει στην Ελβετία.

Την ίδια ώρα, υπόθεση ημερών θεωρείται και η αποφυλάκιση των μελών του συγκροτήματος Pussy Riots, καθώς το Κρεμλίνο εξαλείψει μία μετά την άλλη τις αφορμές κριτικής εναντίον του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα τα σχόλια και θα δημοσιευτούν αρκεί να μην είναι συκοφανττικά και υβριστικά.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...