Παρασκευή 27 Δεκεμβρίου 2013

Νέες διαδηλώσεις στην Ουκρανία μετά τον ξυλοδαρμό δημοσιογράφου

Την παραίτηση του υπουργού Εσωτερικών ζήτησαν αντικυβερνητικοί διαδηλωτές στην Ουκρανία, μετά τον ξυλοδαρμό της Τετιάνα Τσόρνοβιλ, δημοσιογράφου που πρόσκειται στην αντιπολίτευση και είναι γνωστή για ρεπορτάζ που εκθέτουν την πολιτική ελίτ της χώρας.


Άγνωστοι εμβόλισαν το αυτοκίνητο της Τσόρνοβιλ το βράδυ της Τετάρτης και στη συνέχεια την ξυλοκόπησαν. Ακολούθησαν πορείες διαμαρτυρίας στο κέντρο του Κιέβου, με διαδηλωτές να κρατούν φωτογραφίες με το πρόσωπο της ξυλοκοπημένης 34χρονης δημοσιογράφου.

Το περιστατικό φαίνεται να αναζωογονεί τις διαδηλώσεις κατά της κυβέρνησης, οι οποίες είχαν αρχίσει να χάνουν τη δυναμική τους, πάνω από ένα μήνα μετά τη «στροφή» του προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς προς τη Μόσχα αντί της υπογραφής συμφωνίας εμπορικής σύνδεσης με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Φιλοευρωπαϊστές διαδηλωτές πραγματοποιούσαν συνεχόμενα πορείες στο Κίεβο, ωστόσο οι αριθμοί τους μειώθηκαν μετά τη συμφωνία παροχής οικονομικής βοήθειας υπό τη μορφή δανείου 15 δισ. δολαρίων από τη Ρωσία στην Ουκρανία, σε συνδυασμό με μείωση των τιμών του φυσικού αερίου.

Ο υπουργός Εσωτερικών, Βιτάλι Ζαχαρτσένκο, έχει στοχοποιηθεί και στο παρελθόν από την αντιπολίτευση, λόγω της βίαιης καταστολής των διαδηλώσεων από την αστυνομία, που είχε ως αποτέλεσμα την αύξηση του αριθμού των διαδηλωτών.

Η επίθεση εναντίον της Τσόρνοβιλ, λίγο μετά τα μεσάνυχτα της Τετάρτης, σημειώθηκε ώρες μετά τη δημοσίευση από πλευράς της στο Ίντερνετ φωτογραφιών που, σύμφωνα με την ίδια, απεικόνιζαν το σπίτι του Ζαχαρτσένκο, στο πλαίσιο μιας εκστρατείας για την αποκάλυψη της χλιδής την οποία απολαμβάνει η πολιτική ελίτ της χώρας υπό τον πρόεδρο Γιανουκόβιτς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα τα σχόλια και θα δημοσιευτούν αρκεί να μην είναι συκοφανττικά και υβριστικά.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...