Τετάρτη 25 Δεκεμβρίου 2013

Η κακοκαιρία σαρώνει την Ευρώπη και ειδικά τη Βρετανία

Χιλιάδες Βρετανοί βρέθηκαν σήμερα αντιμέτωποι με πλημμύρες και διακοπές της ηλεκτροδότησης, καθώς καταρρακτώδεις βροχές και ισχυροί άνεμοι συνεχίζουν να σαρώνουν τη χώρα.


Ως το απόγευμα είχαν εκδοθεί πάνω από 350 δελτία έκτακτων καιρικών φαινομένων, περιλαμβανομένων τριών προειδοποιήσεων από τους μετεωρολόγους για κίνδυνο σοβαρών πλημμυρών, στη νότια και κεντρική Αγγλία.


Δεκάδες χιλιάδες πολίτες, κυρίως στη νότια Αγγλία, δεν έχουν ρεύμα από χθες βράδυ, την παραμονή των Χριστουγέννων, και μηχανικοί εργάζονταν χωρίς διακοπή για να αποκατασταθεί η ηλεκτροδότηση.

Άνεμοι η ταχύτητα των οποίων φθάνει τα 145 χιλιόμετρα ανά ώρα πλήττουν τη Βρετανία και τη Γαλλία από την 23η Δεκεμβρίου και συνεχίστηκαν και χθες, όπως και οι βροχοπτώσεις που προκάλεσαν ακυρώσεις δρομολογίων τρένων, πτήσεων και πορθμείων.

Η αστυνομία στο Ντόρσετ, στη νοτιοδυτική Αγγλία, απομάκρυνε πάνω από 100 κατοίκους από τις εστίες τους τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα σε δύο περιοχές λόγω των φόβων που εκφράζονταν ότι ένας ποταμός σε μικρή απόσταση θα υπερχείλιζε και θα προκαλούσε πλημμύρα.

Στο Γκάτγουικ, το δεύτερο μεγαλύτερο αεροδρόμιο του Λονδίνου, οι διακοπές της ηλεκτροδότησης –οι οποίες προκάλεσαν έντονες αντιδικίες ανάμεσα στο προσωπικό και επιβάτες χθες– συνεχίζονταν, καθώς οι ταξιδιώτες προσπαθούν εναγωνίως να φτάσουν έγκαιρα στους χριστουγεννιάτικους προορισμούς τους.

Πάνω από 200.000 σπίτια δεν έχουν ρεύμα στη Γαλλία, με την Βρετάνη, στα βορειοδυτικά, να αντιμετωπίζει τα πιο σοβαρά προβλήματα.

Προβλήματα λόγω της κακοκαιρίας αναφέρθηκαν επίσης σε τμήματα της Ισπανίας και της Πορτογαλίας, ενώ η μετεωρολογική υπηρεσία της Ιταλίας εξέδωσε προειδοποιήσεις για ακραία καιρικά φαινόμενα στα κεντρικά της χώρας σήμερα και στα νότια αύριο Πέμπτη.

Αντιθέτως στη Ρωσία ο χειμώνας είναι ασυνήθιστα ήπιος. Στη Μόσχα καταγράφηκε η πιο θερμή ημέρα του Δεκεμβρίου εδώ και πάνω από έναν αιώνα σήμερα, καθώς η θερμοκρασία είναι 3,5° Κελσίου, σύμφωνα με την ρωσική μετεωρολογική υπηρεσία.

Το προηγούμενο ρεκόρ τόσο. . . υψηλής θερμοκρασίας στην Μόσχα ήταν οι 3,1 βαθμοί Κελσίου που είχαν καταγραφεί την 25η Δεκεμβρίου 1910.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα τα σχόλια και θα δημοσιευτούν αρκεί να μην είναι συκοφανττικά και υβριστικά.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...