Πέμπτη 26 Δεκεμβρίου 2013

Βρετανός ομοφυλόφιλος έλαβε χάρη 59 χρόνια μετά το θάνατό του!

Η βασίλισσα Ελισάβετ απένειμε χάρη στον εκλιπόντα μαθηματικό Άλαν Τούρινγκ

Ο Άλαν Τούρινγκ ήταν Βρετανός μαθηματικός που, κατά τον Β' Παγκόσμιο πόλεμο, αποκρυπτογράφησε το σύστημα επικοινωνίας της ναζιστικής Γερμανίας με την κωδική ονομασία Enigma.

Αν και αφανής ήρωας, είχε την ατυχία να είναι γκέι, την εποχή που η ομοφυλοφιλία ήταν ποινικό αδίκημα στη Βρετανία. Σχεδόν εξήντα χρόνια μετά το θάνατό του, έλαβε χάρη από τη βασίλισσα Ελισάβετ.

Ο κορυφαίος μαθηματικός και επιστήμονας των υπολογιστών συνέβαλε με την αποκρυπτογράφηση του συστήματος Enigma των Γερμανών στην επικράτηση των Συμμάχων κατά τον πόλεμο. Το 1952 όμως καταδικάστηκε για ομοφυλοφιλία, αφού, μέχρι το 1967 αυτό αποτελούσε ποινικό αδίκημα για τη Γηραιά Αλβιώνα.

Για να αποφύγει τη φυλακή ο χαρισματικός επιστήμονας υποβλήθηκε σε ορμονοθεραπεία, αλλά το 1954 πέθανε μυστηριωδώς και οι αρχές απέδωσαν το θάνατό του σε αυτοκτονία.

Ο τότε πρωθυπουργός της χώρας, Γκόρντον Μπράουν, ζήτησε το 2009 δημοσίως συγγνώμη για τον τρόπο που φέρθηκε η χώρα στον Τούρινγκ και τώρα η βασίλισσα του απένειμε χάρη, μάλλον λίγο καθυστερημένα...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα τα σχόλια και θα δημοσιευτούν αρκεί να μην είναι συκοφανττικά και υβριστικά.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...