Τετάρτη 25 Δεκεμβρίου 2013

Ισραήλ: Εκλεισε την εμπορική δίοδο με τη Λωρίδα της Γάζας

Το Ισραήλ έκλεισε την κύρια εμπορική δίοδο που συνδέει το έδαφός του με τη Λωρίδα της Γάζας την Τετάρτη μετά το θάνατο ενός Ισραηλινού από τα πυρά ενός ελεύθερου σκοπευτή στα σύνορα που ακολούθησε ένας γύρος ισραηλινών αεροπορικών επιδρομών σε αντίποινα με αποτέλεσμα ένα κορίτσι 4 ετών να χάσει τη ζωή του.

Ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ Μοσέ Γιαλόν διέταξε το μεθοριακό πέρασμα Κέρεμ Σαλόμ να κλείσει μέχρι νεωτέρας λόγω των επεισοδίων βίας.


Το κλείσιμο του περάσματος αυτού αναστέλλει τις παραδόσεις καυσίμων στον παραθαλάσσιο παλαιστινιακό θύλακα, ο οποίος είναι αντιμέτωπος με σοβαρά προβλήματα και συνεχείς διακοπές της ηλεκτροδότησης αφού ο αιγυπτιακός στρατός κατέστειλε την μεταφορά προμηθειών μέσω υπόγειων στοών στα σύνορα Αιγύπτου-Γάζας.

Ο Ιχάμπ αλ Γουσέιν, ένας εκπρόσωπος της κυβέρνησης της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, χαρακτήρισε το κλείσιμο του περάσματος αυτού ένα μέτρο «συλλογικής τιμωρίας».

Στο μεταξύ η υπηρεσία αρωγής στους παλαιστίνιους πρόσφυγες του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (UNRWA) κατήγγειλε σήμερα την καταστροφή από τις ισραηλινές δυνάμεις παλαιστινιακών οικημάτων στην Δυτική Όχθη, που συνεχίστηκαν την παραμονή των Χριστουγέννων, καλώντας να «σταματήσουν αμέσως».

Η UNRWA «καταδικάζει τις τελευταίες κατεδαφίσεις στην Δυτική Όχθη οι οποίες εκτόπισαν 68 ανθρώπους οι πιο πρόσφατες από τις οποίες έγιναν το απόγευμα της παραμονής των Χριστουγέννων», ανέφερε σε μια ανακοίνωσή της ο Κρις Γκάνες, ένας εκπρόσωπος της υπηρεσίας αυτής του ΟΗΕ.

«Οι κατεδαφίσεις αυτές έγιναν στην Άιν Αγιούμπ, κοντά στη Ραμάλα, και στη Φασάγιλ αλ Γούστα, κοντά στην Ιεριχώ, στην Κοιλάδα του Ιορδάνη», διευκρίνισε ο ίδιος, τονίζοντας ότι στην πλειονότητά τους τα πρόσωπα που εκτοπίστηκαν (46) είναι πρόσφυγες και ανάμεσά τους «περίπου οι μισοί (32) είναι παιδιά». Ως σήμερα, τουλάχιστον 1.103 Παλαιστίνοι έχουν εκτοπιστεί το 2013 από τις 663 κατεδαφίσεις «οι οποίες παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο», περιλαμβανομένων των κατεδαφίσεων 259 κατοικιών στην Δυτική Όχθη και στην Ανατολική Ιερουσαλήμ, τονίζει η UNRWA.

Η υπηρεσία αυτή «καλεί το Ισραήλ να σταματήσει αμέσως τις κατεδαφίσεις» αυτές.

Ερωτηθείς σχετικά από το Γαλλικό Πρακτορείο, ένας εκπρόσωπος των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων δήλωσε ότι «οι κατασκευές αυτές ήταν παράνομες διότι ανεγέρθηκαν χωρίς άδεια» και ότι «το ανώτατο δικαστήριο απέρριψε τα αιτήματα» των Παλαιστίνιων οι οποίοι ζητούσαν να ανασταλούν οι εντολές κατεδάφισης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα τα σχόλια και θα δημοσιευτούν αρκεί να μην είναι συκοφανττικά και υβριστικά.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...