Δευτέρα 23 Δεκεμβρίου 2013

Εκτός φυλακής τα μέλη του ρωσικού συγκροτήματος Pussy Riot

Ελεύθερα αφέθηκαν τα δύο μέλη του ρωσικού συγκροτήματος Pussy Riot που παρέμεναν στη φυλακή εκτίοντας την ποινή που τους επιβλήθηκε επειδή είχαν τραγουδήσει τον Φεβρουάριο του 2012 μια «πανκ προσευχή» μέσα σε εκκλησία της Μόσχας, διαμαρτυρόμενες για την πολιτική του προέδρου Πούτιν.


Πρόκειται για τη Μαρία Αλιόκινα και τη Ναντέζντα Τολοκονίκοβα, καθώς το τρίτο μέλος του συγκροτήματος Γιεκατερίνα Σαμούτσεβιτς είχε αφεθεί ελεύθερο κάποιους μήνες πριν.


Η Αλιόκινα, κατήγγειλε ως «επικοινωνιακό τέχνασμα» του Κρεμλίνου τον νόμο για τη χορήγηση αμνηστίας που επέτρεψε την απελευθέρωσή της.

«Δεν νομίζω ότι πρόκειται για μια ανθρωπιστική χειρονομία, μάλλον είναι ένα επικοινωνιακό τέχνασμα», δήλωσε η 25χρονη Ρωσίδα στο τηλεοπτικό δίκτυο Dozhd, καταγγέλλοντας τον νόμο που αφορά μόλις το 10% των κρατουμένων. «Αν μπορούσα να επιλέξω, θα είχα αρνηθεί», πρόσθεσε.

«Το πιο δύσκολο στη φυλακή ήταν να βλέπω πως καταρρακώνουν την αξιοπρέπεια των ανθρώπων», τόνισε.

Από την πλευρά της η Ναντέζντα Τολοκονίκοβα υποστήριξε ότι νιώθει κερδισμένη από όλη αυτή τη διαδικασία.

«Δεν θεωρώ όλον αυτό το χρόνο χαμένο. Μεγάλωσα, είδα το κράτος εκ των έσω, είδα ακριβώς όπως είναι αυτή τη μηχανή του απολυταρχισμού» δήλωσε εξερχόμενη από τη φυλακή χαμογελώντας στους δημοσιογράφους και σχηματίζοντας με τα δάχτυλα της το σήμα της νίκης.

Οι δύο Ρωσίδες που είναι μητέρες παιδιών μικρής ηλικίας, είχαν καταδικαστεί σε δύο χρόνια φυλάκιση και κανονικά θα αποφυλακίζονταν στις αρχές Μαρτίου του 2014 αλλά απελευθερώθηκαν μετά την έγκριση του ρωσικού κοινοβουλίου την περασμένη εβδομάδα νομοθετικής ρύθμισης για χορήγηση αμνηστίας σε πρόσωπα που έχουν καταδικαστεί για χουλιγκανισμό και μητέρες ανήλικων παιδιών. Η Αλιόκινα έχει έναν μικρό γιο, τον Φίλιππο.

Της απελευθέρωσής τους είχε προηγηθεί η χορήγηση αμνηστίας στον πρώην μεγιστάνα και άλλοτε πιο πλούσιο άνδρα της Ρωσίας, Μιχαήλ Χοντορκόφσκι, ο οποίος εξέτισε ποινή δέκα ετών μέχρι τη στιγμή που αφέθηκε ελεύθερος.
Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα τα σχόλια και θα δημοσιευτούν αρκεί να μην είναι συκοφανττικά και υβριστικά.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...