Πέμπτη 14 Μαρτίου 2013

Δύο τρισ. δολάρια στοίχισε στις ΗΠΑ ο πόλεμος στο Ιράκ


Σε 1,7 τρισεκατομμύρια δολάρια ανέρχονται οι δαπάνες της αμερικανικής κυβέρνησης για τον πόλεμο στο Ιράκ, συν 490 δισεκατ. δολάρια σε επιδόματα που πρέπει να δοθούν σε βετεράνους πολέμου, δαπάνες οι οποίες μπορεί να ανέλθουν σε περισσότερα από 6 τρισεκ. δολάρια τα επόμενα 40 χρόνια αν υπολογιστούν οι τόκοι, σύμφωνα με μια μελέτη που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

Ο πόλεμος προκάλεσε τον θάνατο τουλάχιστον 134.000 ιρακινών πολιτών,  ενώ πιστεύεται ότι συνέβαλε στον θάνατο τετραπλάσιου αριθμού Ιρακινών. Μάλιστα, αν συμπεριληφθούν τα μέλη των δυνάμεων ασφαλείας, οι αντάρτες, οι δημοσιογράφοι και τα μέλη ανθρωπιστικών οργανώσεων που έχασαν τη ζωή τους, ο απολογισμός ανεβαίνει σε 176.000 ως 189.000 νεκρούς, σύμφωνα με την μελέτη «Εκτιμήσεις Δαπανών Πολέμου» (Costs of War Project) του Ινστιτούτου Διεθνών Σπουδών Ουάτσον στο Πανεπιστήμιο Μπράουν.

Η μελέτη δόθηκε στην δημοσιότητα ενόψει της 10ης επετείου από την εισβολή των συμμαχικών στρατευμάτων υπό τις ΗΠΑ στο Ιράκ στις 19 Μαρτίου του 2003. Πραγματοποιήθηκε από 30 ακαδημαϊκούς και ειδικούς και επικαιροποιεί τα δεδομένα μιας προηγούμενης έκθεσης του Ινστιτούτου Ουάτσον, το 2011.

Σύμφωνα με την έρευνα του 2011, το συνδυασμένο κόστος των πολέμων στο Αφγανιστάν, το Ιράκ και το Πακιστάν ανερχόταν σε τουλάχιστον 3,7 τρισεκατομμύρια δολάρια, βάσει του κόστους που υπολογίζει το υπουργείο Οικονομικών και αυτού των επιδομάτων για περίθαλψη και αναπηρία που οφείλονται στους βετεράνους πολέμου. Με βάση τη νέα έρευνα, το ποσό αυτό έχει ανέβει σε σχεδόν 4 τρισεκατομμύρια δολάρια.

Σύμφωνα με την έκθεση, το κέρδος των ΗΠΑ από τον πόλεμο ήταν μικρό, ενώ το Ιράκ ζημιώθηκε από αυτόν. Οι ακαδημαϊκοί προσθέτουν ότι ο πόλεμος έδωσε νέο σθένος στους ακραίους ισλαμιστές μαχητές στην περιοχή, επέφερε ένα πισωγύρισμα στα δικαιώματα των γυναικών και αποδυνάμωσε το ήδη επισφαλές σύστημα υγείας, ενώ οι προσπάθειες ανοικοδόμησης ύψους 212 δισεκατ. δολαρίων αποτέλεσαν μια πολύ μεγάλη αποτυχία, με τα περισσότερα από τα χρήματα αυτά να δαπανώνται στην ασφάλεια ή να χάνονται λόγω διασπάθισης ή απάτης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα τα σχόλια και θα δημοσιευτούν αρκεί να μην είναι συκοφανττικά και υβριστικά.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...