Τρίτη 26 Μαρτίου 2013

Στο εδώλιο οι τραπεζίτες στην Ισλανδία για απάτες κατά την κατάρρευση του 2008

Η ισλανδική δικαιοσύνη αναμένεται να απαγγείλει κατηγορίες εις βάρος πολλών τέως ιθυνόντων της πρώην μεγαλύτερης τράπεζας του νησιού για απάτες με τις οποίες συγκάλυπταν την κακή οικονομική κατάστασή της πριν την πτώχευση.

Πρώην υψηλόβαθμα στελέχη της Kaupthing κατηγορούνται ότι συμμετείχαν σε απάτες με τις οποίες συγκάλυπταν τα προβλήματα της τράπεζας πριν αυτή πτωχεύσει το 2008 συμπαρασύροντας ολόκληρη την Ισλανδία στη δίνη της κρίσης.

Ο ειδικός εισαγγελέας Ολάφορ Τορ Χάουκσον είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι την 24η Απριλίου θα οδηγηθούν ενώπιον δικαστηρίου ο τέως γενικός διευθυντής της τράπεζας Χάινταρ Μαρ Σίγκουρντσον μαζί με άλλα οκτώ υψηλόβαθμα στελέχη της Kaupthing.

Ο ειδικός εισαγγελέας προέβλεψε ότι η δίκη θα διαρκέσει «περίπου ένα χρόνο».

Ο Σίγουρντσον αντιμετωπίζει κατηγορητήριο που επικεντρώνεται στην αγορά μετοχών της τράπεζας με δάνειο από το ίδιο το ίδρυμα, ύψους 572 εκατομμυρίων κορόνων (3,6 εκατομμύρια ευρώ) και με τον τρόπο αυτό ανέβαζε τεχνητά την αξία της μετοχής της στο χρηματιστήριο.

Ο ίδιος από αυτή την απάτη κέρδισε και 325 εκατομμύρια κορόνες, ενώ η συναλλαγή έγινε δύο μήνες πριν τη χρεοκοπία της τράπεζας.

Ισλανδικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι επίσης θα διωχθούν έξι ανώτατα στελέχη της δεύτερης μεγαλύτερης την εποχή εκείνη ισλανδικής τράπεζας, της Landsbanki, περιλαμβανομένου του πρώην γενικού διευθυντή Σίγκουρσον Άρνασον και πέντε ακόμα στελεχών που επίσης είχαν επιδοθεί σε μια προσπάθεια να αυξήσουν τεχνητά την τιμή των μετοχών της Landsbanki με διάφορες τεχνικές χειραγώγησης.

Αυτές οι δύο τράπεζες μαζί με μια ακόμα, την Giltnir, εντέλει χρεοκόπησαν το φθινόπωρο του 2008.
Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα τα σχόλια και θα δημοσιευτούν αρκεί να μην είναι συκοφανττικά και υβριστικά.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...