Τετάρτη 20 Μαρτίου 2013

Ομπάμα: Αιώνια συμμαχία με το Ισραήλ

Σήμερα επισκέφθηκε το Τελ Αβίβ ο Αμερικανός Πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα, και συναντώντας τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, ανέφερε ότι «οι ΗΠΑ είναι περήφανες που είναι ο πιο δυνατός σύμμαχος του Ισραήλ» και πως «η ειρήνη πρέπει να εγκαθιδρυθεί στους Αγίους Τόπους». Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του βρετανικού δικτύου BBC, τόσο στο Ισραήλ όσο και στην Γάζα πραγματοποιήθηκαν συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας όπου οι διαδηλωτές έκαψαν αμερικανικές σημαίες.

Το κύριο μέρος της επίσκεψης του Μπαράκ Ομπάμα στο Ισραήλ, είναι μια ομιλία στους φοιτητές του Πανεπιστημίου της χώρας αύριο, Πέμπτη. Ο Αμερικανός Πρόεδρος θα προσπαθήσει να χτίσει γέφυρες και να βελτιώσει την εικόνα του, γεγονός που εάν πετύχει θα του δώσει την δυνατότητα περισσότερης επιρόης στην κυβέρνηση του Ισραήλ.

Αιώνια συμμαχία

Ο Μπαράκ Ομπάμα φθάνοντας στο αεροδρόμιο του Μπεν Γκουριον συναντήθηκε αμέσως με τον Μπεντζαμιν Νετανιάχου, και τον Ισραηλινό Πρόεδρο Σιμόν Πέρες. Στην συνέχεια συνάντησε το υπουργικό συμβούλιο και τους επικεφαλής της εκκλησίας. Ακολούθησε παρουσίαση μιας συστοιχίας αντιπυραυλικών πυραύλων, που συναποτελούν το αμυντικό σύστημα της χώρας.

«Ακόμη και αν βλέπουμε με γυμνό μάτι τις δυσκολίες, δεν θα χάσουμε την ελπίδα ότι θα δούμε το Ισραήλ να βρίσκεται σε καθεστώς ειρήνης με τους γείτονες του», ανέφερε ο Αμερικανός Πρόεδρος, προσθέτοντας ότι «οι ΗΠΑ συντάσσονται με το Ισραήλ γιατί αυτό συνάδει με τα θεμελιώδη συμφέροντα ασφαλείας μας. Η συμμαχία μας είναι αιώνια. Είναι για πάντα».

«Ευχαριστούμε για την αδιαμφισβήτητη αναγνώριση του κυριαρχικού δικαιώματος του Ισραήλ να αμυνθεί από μόνο του απέναντι σε κάθε απειλή», απάντησε ο Νετανιάχου.

Αργότερα, σε συνέντευξη Τύπου, ο Σιμόν Πέρες ανέφερε ότι «τα δυο κράτη πορεύονται μαζί σε ένα κοινό όραμα – να αντιμετωπίζουν τους κινδύνους και να φέρουν την ειρήνη». «Εμπιστεύομαι τις ΗΠΑ που θέλουν να εμποδίσουν το Ιράν να κατασκευάσει πυρηνικά όπλα», πρόσθεσε.

Στην άλλη... όχθη

Την Πέμπτη, ο Αμερικανός Πρόεδρος θα ταξιδέψει στην Ραμάλα, στην Δυτική Όχθη, ώστε να συναντηθεί με τον Παλαιστίνιο Πρόεδρο, Μαχμούτ Αμπας – συνάντηση που θεωρείται το πιο σημαντικό κομμάτι του ταξιδιού του. Συνομιλίες για την επίτευξη ειρήνης, για την Συρία και το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν αναμένεται να κυριαρχήσουν στην συνάντηση.

Πίσω στις ΗΠΑ, ο Ομπάμα έχει δεχθεί κριτική για το ότι δεν επισκέφθηκε στην πρώτη του θητεία το Ισραήλ – κάποιοι έλεγαν ότι δεν αισθάνεται «κοντά» στην χώρα.

Ο Ομπάμα έχει δηλώσει ότι δεν πηγαίνει στην περιοχή φέροντας κάποιο μεγάλο ειρηνευτικό σχέδιο. Κάποιοι, όμως, πιστεύουν ότι καθώς τα περιθώρια στενεύουν για μια διμερή λύση στην διαμάχη μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστίνης, ο Αμερικάνος Πρόεδρος θα προσπαθήσει να λειάνει το έδαφος για να επιτευχθεί η επανέναρξη των συζητήσεων. Αξιωματούχοι των ΗΠΑ, βέβαια, έχουν κάνει προσπάθεια να μειώσουν τις ελπίδες για κάποια αξιοσημείωτη παρέμβαση για άρση του αδιεξόδου στις ειρηνευτικές διαδικασίες μεταξύ του Ισραήλ και Παλαιστίνης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, ανταποκριτές διεθνών ΜΜΕ αναφέρουν ότι οι Ισραηλινοί είναι πιο πολύ απασχολημένοι με την αστάθεια στην ευρύτερη Μέση Ανατολή και αδιαφορούν να δώσουν ζωή σε μια ειρηνευτική διαδικασία, που σταμάτησε το 2010.

Χαστούκι στο πρόσωπο

Τόσο στην Παλαιστίνη όσο και στο Ισραήλ ομάδες διαδηλωτών οργάνωσαν διαμαρτυρίες για να «υποδεχθούν» τον Ομπάμα.

Στην Δυτική Όχθη, στην πόλη Χέβρον, διαδηλωτές φορώντας μάσκες του Ομπάμα και του Μάρτιν Λούθερ Κίνγκ ζητούσαν να δοθεί τέλος στο «απαρτχάιντ». Επίσης, έγιναν συγκρούσεις μεταξύ διαδηλωτών υπέρ της Παλαιστίνης και ορισμένων κατοίκων της πόλης. Σημειώθηκαν συλλήψεις Παλαιστινίων.



Στην Γάζα διαδηλωτές έκαψαν σημαίες των ΗΠΑ έξω από τα γραφεία του ΟΗΕ, σύμφωνα με ανταποκριτή του Associated Press. Σύμφωνα με το Reuters, ένας διαδηλωτής είπε ότι «η επίσκεψη θα φέρει μόνο ντροπή και ταπείνωση σε εμάς».

Ο εκπρόσωπος της Χαμάς, Σαμι Αμπου Ζουχρι, είπε στο AP ότι η επίσκεψη είναι ανεπιθύμητη και πως θα έχει αρνητικές συνέπειες. «Δίνει νομιμότητα στην κατοχή και επιβεβαιώνει την πολιτική υποστήριξη των ΗΠΑ στο Ισραήλ», ανέφερε.


Την ίδια στιγμή, Ισραηλινοί διαδηλωτές διαμαρτυρήθηκαν στην Ιερουσαλήμ ζητώντας από τον Ομπάμα να απελευθερώσει τον Τζόναθαν Πόλαρντ, που είναι φυλακισμένος στις ΗΠΑ από το 1987 για κατασκοπεία υπέρ του Ισραήλ.
Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα τα σχόλια και θα δημοσιευτούν αρκεί να μην είναι συκοφανττικά και υβριστικά.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...