Τετάρτη 13 Μαρτίου 2013

Από την Αργεντινή ο νέος Πάπας Φραγκίσκος Α'


Λευκός καπνός βγήκε στις 8.06 μ.μ. (ώρα Ελλάδας) από την καπνοδόχο της Καπέλα Σιξτίνα στο Βατικανό που σημαίνει ότι η Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία έχει Πάπα και διάδοχο του Βενέδικτου ΙΣτ'. Εξηνταπέντε λεπτά αργότερα ο αργεντίνος Πάπας Φραγκίσκος, πρώην καρδινάλιος Χόρχε Μάριο Μπεργκόλιο του Μπουένος Αϊρες ανακοινώθηκε.

«Αδελφοί, αδελφές, καλησπέρα» ήταν τα πρώτα του λόγια απευθυνόμενος από τον εξώστη της Βασιλικής του Αγίου Πέτρου προς τους χιλιάδες πιστούς που είχαν κατακλύσει από νωρίς την πλατεία του Αγίου Πέτρου για να υποδεχθούν τον νέο Πάπα. Το «buonassera» του Πάπα Φραγκίσκου Α' ήταν και ένα πρώτο δείγμα, ενός πιο μοντέρνου και πιο «ανθρώπινου» Ποντίφικα.

Ο Πάπας Φραγκίσκος Α' γεννήθηκε στις 17 Δεκεμβρίου 1936 και είναι ο πρώτος προκαθήμενος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας από την αμερικανική ήπειρο. Θεωρείται πνευματικό τέκνο του Πάπα Ιωάννη Παύλου Β'. Προερχόμενος από το Τάγμα των Ισουητών υπήρξε από τους αυστηρών αρχών καρδινάλιους. Είναι κάθετος στο ζήτημα των αμβλώσεων και της αντισύλληψης.

Η εκλογή του καρδιναλίου Χόρχε Μάριο Μπεργκόλιο απηχεί και τη δημογραφική αλλαγή στους κόλπους της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας: υπάρχουν 200 εκατ. περισσότεροι πιστοί καθολικοί στη Λατινική Αμερική απ' ό,τι στην Ευρώπη, σχολίασαν οι New York Times.

Ο λευκός καπνός στις 8.06 μ.μ. (ώρα Ελλάδας)  έγινε δεκτός με επευφημίες από χιλιάδες πιστούς που παρά τη βροχή κατέκλυσαν από το απόγευμα την πλατεία του Αγίου Πέτρου για να υποδεχθούν το χαρμόσυνο γεγονός.

Οι καμπάνες της Βασιλικής του Αγίου Πέτρου άρχισαν να χτυπούν επί 20 λεπτά για να κάνουν γνωστή την εκλογή νέου Ποντίφικα, για να ακολουθήσει η μπάντα του Βατικανού που προπορεύεται της φρουράς.

Με το που αντίκρισαν τον λευκό καπνό από την Καπέλα Σιξτίνα τα πλήθη άρχισαν να φωνάζουν «Habemus Papam!», «Εχουμε Πάπα!». Μεξικανικές, ουκρανικές, αργεντίνικες αλλά και πολλές αμερικάνικες σημαίες ανεμίζουν στην πλατεία του Αγίου Πέτρου, από πιστούς που ήλπιζαν ότι ο νέος Ποντίφικας δεν θα είναι Ιταλός όπως προεξοφλούν τα γραφεία στοιχημάτων.

Ο 266ος Ποντίφικας αναμενόταν για μία και πλέον ώρα να εμφανιστεί στο μπαλκόνι της Βασιλικής του Αγίου Πέτρου και ως τότε το όνομά του δεν είχε ανακοινωθεί. Είναι ο πρώτος ύστερα από έξι αιώνες που διαδέχεται έναν Πάπα που έχει παραιτηθεί.

Αναμένοντας τον νέο Πάπα ο κόσμος στην πλατεία του Αγίου Πέτρου στο Βατικανό άρχισε να φωνάζει «Viva il Papa!» «Ζήτω ο Πάπας!».

Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα τα σχόλια και θα δημοσιευτούν αρκεί να μην είναι συκοφανττικά και υβριστικά.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...