Τρίτη 26 Μαρτίου 2013

Προβλήματα στην προσπάθεια σχηματισμού ιταλικής κυβέρνησης

Ο ιταλός εντολοδόχος πρωθυπουργός Πιερ-Λουίτζι Μπερσάνι δήλωσε ότι τα προβλήματα που πρέπει να λυθούν για να ευοδωθεί η προσπάθειά του να σχηματίσει κυβέρνηση συνεχίζουν να υφίστανται, και πρέπει να καταβληθεί επιπλέον προσπάθεια.

«Τα προβλήματα παραμένουν, πρέπει να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε», τόνισε ο Μπερσάνι, προσθέτοντας ότι έχει την εντύπωση «ότι άρχισε να γίνεται αντιληπτό με πιο ξεκάθαρο τρόπο τι εννοεί με την πρότασή του για μεταρρυθμίσεις».

Ο επικεφαλής της ιταλικής προοδευτικής παράταξης επανέλαβε ότι στοχεύει σε μια από κοινού ανάληψη ευθύνης των μεγαλύτερων πολιτικών δυνάμεων για να μπορέσει να πραγματοποιηθεί μια σειρά θεσμικών αλλαγών.

Ανάμεσά τους, μια γερουσία που να εκπροσωπεί την τοπική αυτοδιοίκηση, και η μείωση του αριθμού και των απολαβών βουλευτών και γερουσιαστών

Νωρίτερα ο γραμματέας του Κεντροδεξιού κόμματος Λαός της Ελευθερίας (PdL), Αντζελίνο Αλφάνο, κατά την συνάντησή του με τον Πιερ-Λουίτζι Μπερσάνι υπέδειξε «την οδό της συνεργασίας για να λυθεί η πολιτική κρίση».

Στην συνάντηση συμμετείχε η Λέγκα, ενώ ο επικεφαλής της συντηρητικής παράταξης, Σίλβιο Μπερλουσκόνι, δεν συμμετείχε στην φάση αυτή των διαβουλεύσεων.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους, ο Αλφάνο τόνισε ότι «η λύση που έχει υιοθετηθεί συχνότερα, στην Ευρώπη, είναι αυτή της συνυπεύθυνης συμμετοχής στην κυβέρνηση των ισχυρότερων πολιτικών δυνάμεων».

Παράλληλα, ο γραμματέας του PdL υπογράμμισε ότι «δεν πρέπει να υπάρξει αρνητική διάθεση από την κεντροαριστερά, από την στιγμή που κέρδισε τις εκλογές με διαφορά μόλις 0,3%. Αν συμβεί κάτι τέτοιο, δεν θα προσφέρουμε κανενός είδους υποστήριξη στην προσπάθεια του Μπερσάνι να σχηματίσει κυβέρνηση».

Ο επικεφαλής της Λέγκας Ρομπέρτο Μαρόνι πρόσθεσε ότι «χρειάζεται μια κυβέρνηση που να διαρκέσει πέντε χρόνια και να καταφέρει να λύσει τα προβλήματα της χώρας».

Ο Μπερσάνι θα συναντηθεί και με την κεντρώα συμμαχία Επιλογή Πολιτών του Μάριο Μόντι, η οποία μοιάζει διατεθειμένη να στηρίξει την δημιουργία νέας κυβέρνησης, υπό τον όρο όμως στηρίζεται σε ένα «όσο γίνεται ευρύτερο μέτωπο των πολιτικών δυνάμεων».

Την Τετάρτη το πρωί, ο κεντροαριστερός εντολοδόχος πρωθυπουργός της Ιταλίας πρόκειται να συναντηθεί με τους κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους του Κινήματος Πέντε Αστέρων (M5S) του Μπέπε Γκρίλο.

Την Πέμπτη είναι προγραμματισμένο να μεταβεί στο προεδρικό μέγαρο για να πληροφορήσει τον πρόεδρο Τζόρτζιο Ναπολιτάνο σχετικά με τα αποτελέσματα των προσπαθειών του.

Το Δημοκρατικό Κόμμα (PD) αντιτίθεται κατά πλειοψηφία σε μια πλήρη συμμετοχή της κεντροδεξιάς στην νέα κυβέρνηση.

Αυτό που αντιπροτείνεται στην παράταξη του Μπερλουσκόνι είναι μια συμφωνία επί ορισμένων θεσμικών αλλαγών — όπως την μείωση του αριθμού των βουλευτών και γερουσιαστών και των συνολικών απολαβών τους.

Στην διαπραγμάτευση μπορεί να συμπεριληφθεί και η εκλογή του επόμενου Προέδρου της Δημοκρατίας, αλλά όχι οι λεπτομέρειες της οικονομικής πολιτικής.

Σύμφωνα με πληροφορίες που διαρρέουν από το Δημοκρατικό Κόμμα, ο Μπερσάνι ίσως ζητήσει μεθαύριο από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να του επιτραπεί να επαληθεύσει με μια ψηφοφορία στην γερουσία αν εξασφαλίζει την αναγκαία υποστήριξη του σώματος.

Ο Τζόρτζιο Ναπολιτάνο όμως ζητεί «βέβαιες κι εξασφαλισμένες πλειοψηφίες». Κάτι που σημαίνει ότι η συναίνεσή του πρέπει να θεωρείται κάθε άλλο παρά δεδομένη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα τα σχόλια και θα δημοσιευτούν αρκεί να μην είναι συκοφανττικά και υβριστικά.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...