Παρασκευή 25 Οκτωβρίου 2013

Απειλεί με επίθεση στο Κονγκό η Ρουάντα

Οι στρατιώτες της Ρουάντας είναι έτοιμοι να προχωρήσουν σε μια επιχείρηση “χειρουργικής ακρίβειας” στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, εάν συνεχιστεί ο βομβαρδισμός των εδαφών της από το στρατό της χώρας αυτής, προειδοποίησε σήμερα ο πρεσβευτής της Ρουάντας στον ΟΗΕ.

Νωρίτερα, ακούστηκαν εκρήξεις στην επικράτεια της Ρουάντας, αφού ξανάρχισαν οι μάχες μεταξύ του στρατού της ΛΔ του Κονγκό και των ανταρτών της οργάνωσης Μ23. Ένας εκπρόσωπος του ρουαντέζικου στρατού κατηγόρησε τους Κονγκολέζους στρατιώτες ότι “βάζουν στο στόχαστρο άμαχους πολίτες”.

“Αν δεν βάλουν ένα τέλος, θα αντιδράσουμε και θα γίνει κακό. Θα το κάνουμε με χειρουργική ακρίβεια, αφού ξέρουμε από πού προέρχονται” οι επιθέσεις, είπε ο Γιουτζίν Ρίτσαρντ Γκασάνα μετά τη συζήτηση που έγινε στο Συμβούλιο Ασφαλείας για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στην περιοχή.

Η Ρουάντα είναι αυτήν την περίοδο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας και ο Γκασάνα εξήγησε ότι “πέρασε το μήνυμα” της κυβέρνησής του στα υπόλοιπα 14 μέλη. Το Συμβούλιο ζήτησε να διεξαχθεί έρευνα για τους βομβαρδισμούς, ανέφεραν άλλοι διπλωμάτες. “Τους ζητάμε να δίνουν τις μάχες τους μακριά από τα σύνορά μας. Είχαμε ήδη προειδοποιήσει την κυβέρνηση της Κινσάσα”, συνέχισε ο Γκασάνα.

Τέσσερις ημέρες μετά τη διακοπή των συνομιλιών μεταξύ της κυβέρνησης της ΛΔ του Κονγκό και των ανταρτών, μαίνονται οι μάχες στα ανατολικά της χώρας. Το Κίνημα της 23ης Μαρτίου (Μ23) ελέγχει μια ζώνη έκτασης 700 τετραγωνικών χιλιομέτρων στα σύνορα της Ρουάντας και της Ουγκάντας, δύο χώρες που κατηγορούνται από τον ΟΗΕ και την Κινσάσα ότι στηρίζουν τους αντάρτες. Και οι δύο χώρες διαψεύδουν κατηγορηματικά ότι παρέχουν οποιαδήποτε στήριξη στο κίνημα αυτό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα τα σχόλια και θα δημοσιευτούν αρκεί να μην είναι συκοφανττικά και υβριστικά.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...