Παρασκευή 18 Οκτωβρίου 2013

ΗΠΑ: Οι Ρεπουμπλικανοί μετρούν τις πληγές τους με τον κίνδυνο να είναι ακόμη ορατός

Οι ομοσπονδιακές υπηρεσίες επαναλειτουργούν – Ο Τζον Μπένερ βλέπει τη θέση του να τρίζει με το κόμμα των ελεφάντων να είναι ουσιαστικά διασπασμένο


Μετά τους τίτλους τέλους στο θρίλερ των 16 ημερών που έφερε τον τίτλο «Shutdown», ο Αμερικανός πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα, δήλωσε πως δεν υπάρχουν νικητές σε αυτή τη μάχη. Ωστόσο, είναι βέβαιο πως υπάρχουν χαμένοι…

Ο πόλεμος που έδωσαν οι Δημοκρατικοί καθώς και ο προσωπικός αγώνας του Ομπάμα οδήγησε στην ήττα των Ρεπουμπλικανών και δη του προέδρου τους στη Βουλή των Αντιπροσώπων, Τζον Μπένερ.

Το κόμμα των ελεφάντων πλέον είναι διασπασμένο, με τους μετριοπαθείς από τη μία και τους σκληροπυρηνικούς του Κόμματος του Τσαγιού από την άλλη, να μετρούν τις πληγές τους.

Την ίδια στιγμή, δε θα μπορούσε να βγει αλώβητος από τη μάχη ο ίδιος ο Μπένερ, ο οποίος επιχειρούσε με νύχια και με δόντια να κρατηθεί ζωντανός την ώρα που τα γεράκια ήταν έτοιμα να τον κατασπαράξουν.

Τα μέλη του Tea Party απειλούσαν έμμεσα τον ηγέτη των Ρεπουμπλικανών πως ένα «ναι» στην επίλυση της κρίσης θα τον οδηγούσε άμεσα στην πολιτική καρατόμησή του, καθώς με την «εμμονή» τους επιθυμούσαν να προωθήσουν τις αλλαγές που επιζητούσαν.

Άλλωστε, από τότε που ανέλαβε την προεδρία της Βουλής των Αντιπροσώπων το 2011, κάποιοι από τους ακραίους νομοθέτες, αμφισβήτησαν τον ηγετικό του ρόλο και τον συντηρητισμό του, προκαλώντας τον με αλλεπάλληλες ψηφοφορίες.

Επομένως, η στάση του σημαίνει αυτόματα ότι το κόμμα του Τσαγιού θα τον περιμένει στη γωνία, ζητώντας νέο πρόεδρο και αμφισβητώντας ανοιχτά την πίστη του στην ιδεολογία του Ρεπουμπλικανικού κόμματος.

Βέβαια, πέραν της εσωτερικής διαμάχης αυτό που απασχολεί τον αμερικανικό λαό είναι η διάρκεια αυτής της «ειρηνικής» περιόδου, καθώς μπορεί ο κίνδυνος να έχει απομακρυνθεί αλλά για πόσο;

Η απάντηση θα δοθεί τους επόμενους μήνες, όταν το όριο δανεισμού θα φτάσει στο «κόκκινο» στις 15 Ιανουαρίου και όταν η χρηματοδότηση του προϋπολογισμού θα πάψει να είναι εξασφαλισμένη από τον Φεβρουάριο κι έπειτα.

Την ίδια στιγμή, οι Ρεπουμπλικανοί δεν πρόκειται να παραδώσουν εύκολα τα όπλα και πιθανώς να ακονίζουν ήδη τα ξίφη τους για την επόμενη μεγάλη μάχη: τη μεταρρύθμιση για το μεταναστευτικό.

Ήδη ο πρόεδρος των ΗΠΑ κατά τη διάρκεια της ομιλίας του μετά την επίτευξη της διμερούς συμφωνίας στη Γερουσία, αναφέρθηκε στα επόμενα βήματα της κυβέρνησης, τονίζοντας πως οι διαφωνίες δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να σταματούν το έργο της.

Ανάμεσα στους επόμενους σταθμούς είναι και η μεταρρύθμιση στο μεταναστευτικό που αναμένεται να προκαλέσει εντάσεις από τα μέλη του Ρεπουμπλικανικού κόμματος.

Μάλιστα, ο αμερικανικός Τύπος αναφέρει πως αυτή θα είναι η «τιμωρία» του Ομπάμα για την αμετακίνητη στάση του, ωστόσο ίσως αποτελέσει τιμωρία και για τον Μπένερ, καθώς όπως δήλωσε «δεσμεύεται να προχωρήσει με το μεταναστευτικό».



Όπως είπε ο Ρεπουμπλιακνός Ραούλ Λάμπραντορ, οι προοπτικές επιτυχίας για το συγκεκριμένο νομοσχέδιο είναι εξαιρετικά χαμηλές.

«Δεν πρόκειται να συμβεί αυτό τον χρόνο. Έπειτα από τον τρόπο που ο πρόεδρος συμπεριφέρθηκε τις τελευταίες δύο εβδομάδες όπου αρνήθηκε να συνομιλήσει με τον επικεφαλής της Βουλής των Αντιπροσώπων…δεν πρόκειται να αποκτήσει τη μεταρρύθμισή του. Είναι σίγουρο», είπε χαρακτηριστικά.

Από την άλλη, ο σταυροφόρος κατά της μεταρρύθμισης στην υγεία, ο Τεξανός Τεντ Κρουζ, δήλωσε πως παρότι θα κάνει τα πάντα για να εμποδίσει το περιβόητο Obamacare, δεν πρόκειται να επιχειρήσει ένα ακόμα «λουκέτο» της κυβέρνησης.

Σε κάθε περίπτωση, το μόνο σίγουρο είναι ότι οι 800.000 ομοσπονδιακοί υπάλληλοι επιστρέφουν στις εργασίες τους, τα περίφημα αξιοθέατα επιστρέφουν… στη διάθεση των τουριστών που με τις φωτογραφικές μηχανές ανά χείρας μπορούν και πάλι να απαθανατίσουν μοναδικές στιγμές στα διάσημα μνημεία της χώρας, ενώ ακόμα και το ιστορικό Ohio Clock του Καπιτωλίου λειτουργεί και πάλι αφού οι υπάλληλοι μπορούν να το κουρδίσουν ξανά. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα τα σχόλια και θα δημοσιευτούν αρκεί να μην είναι συκοφανττικά και υβριστικά.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...