Πέμπτη 17 Οκτωβρίου 2013

Οι ΗΠΑ γλίτωσαν τη χρεοκοπία... αλλά για πόσο;

Γιατί παραμένει ο κίνδυνος - Το shutdown στέρησε από την αμερικανική οικονομία 24 δισ. Δολάρια – Επιστρέφουν στην εργασία τους οι ομοσπονδιακοί υπάλληλοι

Λίγες ώρες πριν ξημερώσει η κρίσιμη προθεσμία της 17ης Οκτωβρίου, οι ΗΠΑ γλίτωσαν τη χρεοκοπία στο... παρά πέντε αφού το βράδυ της Τετάρτης Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικάνοι κατάφεραν να καταλήξουν σε πλήρη συμφωνία, αποτρέποντας τη βύθιση της αμερικανικής οικονομίας στο χάος και την αβεβαιότητα...

Οι δυο πλευρές κατάφεραν να ξεπεράσουν τις διαφορές τους και να φτάσουν σε συμφωνία για τον νόμο που αποτρέπει τη στάση πληρωμών και οδηγεί στην επαναλειτουργία της κυβέρνησης και κλειστών ομοσπονδιακών υπηρεσιών και έτσι οι ΗΠΑ παίρνουν προσωρινή ανάσα.

Η συμφωνία οδηγεί, λοιπόν, από σήμερα στην επαναλειτουργία της αμερικανικής κυβέρνησης, της οποίας οι ομοσπονδιακές υπηρεσίες είχαν κλείσει από την 1η Οκτώβρη.

Ωστόσο οι πληγές που άφησε στην αμερικανική οικονομία το κυβερνητικό shutdown είναι μεγάλες, αφού σύμφωνα με τον οίκο Standard & Poor's, η αμερικανική οικονομία έχασε μέσα σε λίγες ημέρες γύρω στα 24 δισ. δολάρια λόγω του λουκέτου στις κυβερνητικές υπηρεσίες.

Η συμφωνία Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικάνων πέρασε αρχικά από την Γερουσία με 81 ψήφους υπέρ και 18 κατά, ενώ στη συνέχεια ψηφίστηκε και στη Βουλή των Αντιπροσώπων με 285 υπέρ και 144 κατά.

Παραμένει ο κίνδυνος χρεοκοπίας

Και μπορεί η κρίση να πέρασε, αλλά το ενδεχόμενο χρεοκοπίας δεν έχει παρέλθει οριστικά.

Και αυτό γιατί με το σχετικό νόμο επεκτείνεται το ομοσπονδιακό όριο κρατικού δανεισμού έτσι ώστε οι ΗΠΑ να μπορούν να δανείζονται έως και τις 7 Φεβρουαρίου.

Ρεπουμπλικάνοι και Δημοκρατικοί θα συνεχίσουν τις συζητήσεις για το δημοσιονομικό μέλλον των ΗΠΑ και σε περίπτωση που δε βρουν τον κοινό παρανομαστή, το νέο λουκέτο θα εμφανιστεί ξανά στον ορίζοντα.

Άλμα 1,36% στη Wall μετά τη συμφωνία

Tην ίδια ώρα, ράλι κατέγραψαν οι μετοχές στη Wall με τον S&P 500 κοντά στα ιστορικά υψηλά του μετά την ανακοίνωση της Γερουσίας ότι υπήρχε συμφωνία για την άνοδο του «ταβανιού» του χρέους και το τέλος του shutdown της αμερικανικής κυβέρνησης.

O Dow σημείωσε άνοδο 1,36% στις 15.374 μονάδες, ο S&P 500 κατέγραψε ισχυρά κέρδη 1,41% στις 1.722 μονάδες, χαμηλότερα κάτω από 1% από το ιστορικό υψηλό των 1.729,86 της 19ης Σεπτεμβρίου και ο Nasdaq ενισχύθηκε 1,19% στις 3.839 μονάδες.

Επιστρέφουν στην εργασία τους οι ομοσπονδιακοί υπάλληλοι

Εντός της ημέρας, πάντως, αναμένεται να επιστρέψουν στην εργασία τους οι ομοσπονδιακοί υπάλληλοι αφού ο κ. Ομπάμα αναμένεται να υπογράψει τη νομοθεσία που θα επιτρέπει την επαναλειτουργία των ομοσπονδιακών υπηρεσιών, όπως ανακοίνωσε η Σίλβια Μάθιους Μπάργουελ, επικεφαλής του Γραφείου Διαχείρισης και Προϋπολογισμού του Λευκού Οίκου.

Mετά την επιτυχή ψηφοφορία στη Γερουσία, ο κ. Ομπάμα είπε ότι η κυβέρνηση θα ανοίξει αμέσως αφού υπογραφεί το νομοσχέδιο.

Ομπάμα: «Σβήνουμε το σύννεφο της αβεβαιότητας από τις επιχειρήσεις και τον αμερικανικό λαό»

«Μπορούμε να αρχίσουμε να σβήνουμε αυτό το σύννεφο της αβεβαιότητας και ανησυχίας από τις επιχειρήσεις μας και από τον αμερικανικό λαό», σημείωσε από το Λευκό Οίκο.

«Θα έχω περισσότερα να πω γι 'αυτό αύριο, και έχω κάποιες σκέψεις για το πώς μπορούμε να προχωρήσουμε στο υπόλοιπο του έτους, να παραμείνει εστιασμένοι στη δουλειά», δήλωσε ο κ. Ομπάμα.

Ο Aμερικανός πρόεδρος θα κάνει νέα δήλωση στις 10:35 π.μ. τοπική ώρα Ουάσιγκτον (14.35 GMT) και αναμένεται να αναφερθεί στην ανάγκη που υπάρχει ώστε οι Δημοκρατικοί και οι Ρεπουμπλικάνοι να συνεργαστούν για θέματα δημοσιονομικής πολιτικής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα τα σχόλια και θα δημοσιευτούν αρκεί να μην είναι συκοφανττικά και υβριστικά.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...