Σάββατο 26 Οκτωβρίου 2013

Οι Σοσιαλδημοκράτες νικητές στην Τσεχία

Οι Σοσιαλδημοκράτες είναι οι νικητές των πρόωρων βουλευτικών εκλογών που διεξήχθησαν χθες και σήμερα στην Τσεχία, και σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα από την καταμέτρηση δύο τρίτων των ψήφων, μετά το κλείσιμο των εκλογικών κέντρων στις 15:00 ώρα Ελλάδας, συγκεντρώνουν ποσοστό 22% (53 έδρες στο σύνολο των 200), αρκετά μικρότερο από εκείνο στις τελευταίες δημοσκοπήσεις, ενώ χαμηλό, μόλις 59%, είναι το ποσοστό συμμετοχής.

Στη δεύτερη θέση βρίσκεται το νεόκοπο λαϊκιστικό και νεοφιλελεύθερο κίνημα ΑΝΟ 2011 του Τσέχου δισεκατομμυριούχου επιχειρηματία, Αντρέι Μπάρμπις, με ποσοστό 18,7% (45 έδρες), με τρίτο το Κομμουνιστικό Κόμμα Τσεχίας και ποσοστό 16,5% (39 έδρες).

Ακολουθούν το επίσης νεοφιλελεύθερο κόμμα ΤΟΠ 09 του αριστοκρατικής καταγωγής πρώην υπουργού Εξωτερικών Κάρελ Σβάρτσενμπεργκ με ποσοστό 10,3% (22 έδρες), το Χριστιανοδημοκρατικό-Λαϊκό Κόμμα με 7% (13-15 έδρες) και με το ίδιο ποσοστό το δεξιό κίνημα «Ξημέρωμα της Άμεσης Δημοκρατίας» του ιαπωνικής καταγωγής μεγαλοεπιχειρηματία Τόμιο Οκουμάρα.

Πανωλεθρία φαίνεται πως υπήρξαν οι πρόωρες εκλογές για το δεξιό Δημοκρατικό Κόμμα Πολιτών του πρώην πρωθυπουργού Πετρ Νέτσας ο οποίος είχε παραιτηθεί τον περασμένο Ιούνιο έπειτα από σκάνδαλα διαφθοράς και τηλεφωνικών υποκλοπών στα οποία εμπλέκονταν άνθρωποι του άμεσου περιβάλλοντός του.

Το κόμμα αυτό, το οποίο ηγείτο του τρικομματικού κεντροδεξιού συνασπισμού που βρισκόταν στην εξουσία από τον Ιούνιο του 2010, συγκεντρώνει ποσοστό 7%, έναντι του 20,2% που είχε λάβει στις τελευταίες εκλογές το Μάιο του 2010.

Η σημερινή νίκη των Τσέχων Σοσιαλδημοκρατών δεν τους εξασφαλίζει την ανάληψη της εξουσίας, αφενός διότι δεν έχουν την απαραίτητη πλειοψηφία για αυτοδύναμη κυβέρνηση και αφετέρου διότι θα είναι ιδιαίτερα δύσκολη, αν όχι αδύνατη, η αναζήτηση εταίρου για το σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού.

Ως πιθανότερη εκδοχή εμφανιζόταν πριν από τις εκλογές ο σχηματισμός μιας σοσιαλδημοκρατικής κυβέρνησής μειοψηφίας με την σιωπηρή ανοχή του τσεχικού ΚΚ, αλλά τα δύο κόμματα δεν φαίνεται τελικά να συγκεντρώνουν την απαραίτητη πλειοψηφία των 101 εδρών στο σύνολο των 200 της τσέχικης Βουλής. Δύσκολες διαγράφονται και ορισμένες άλλες δυνατότητες κυβερνητικού συνασπισμού, αφού το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα έχει αποκλείσει μια κυβερνητική συνεργασία με το υπόλοιπο πολιτικό φάσμα των δεξιών και νεοφιλελεύθερων κομμάτων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα τα σχόλια και θα δημοσιευτούν αρκεί να μην είναι συκοφανττικά και υβριστικά.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...