Πέμπτη 24 Οκτωβρίου 2013

Συρία: «Καμπανάκι» για την πολιομυελίτιδα από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας

«Όλοι την αντιμετωπίζουν ως έξαρση και βρισκόμαστε υπό το κράτος της αντίδρασης σε ένα ξέσπασμα» επιδημίας, λέει εκπρόσωπος του ΠΟΥ


Τουλάχιστον 22 άνθρωποι υπάρχουν φόβοι πως έχουν προσβληθεί από πολιομυελίτιδα στη Συρία, στην πρώτη έξαρση της επικίνδυνης αυτής λοιμώδους ασθένειας τα τελευταία 14 χρόνια στη χώρα, ανακοίνωσε σήμερα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ).

Οι περισσότεροι από τους ασθενείς στην επαρχία Ντέιρ αλ Ζορ που πάσχουν από συμπτώματα μίας μορφής παράλυσης, η οποία απαντάται και στα κρούσματα πολιομυελίτιδας, είναι παιδιά κάτω των δύο ετών, ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του ΠΟΥ Όλιβερ Ρόζενμπαουερ. Πάνω από 100.000 παιδιά κάτω των πέντε ετών στην ανατολική αυτή επαρχία διατρέχουν κίνδυνο να προσβληθούν από πολιομυελίτιδα.

Δεν υπάρχει τρόπος ίασης αυτής της μολυσματικής ασθένειας, παρά μόνον πρόληψη μέσω εμβολιασμού—συνήθως τρεις δόσεις.

«Κύριο μέλημά μας τώρα είναι να δρομολογήσουμε το ταχύτερο μία απάντηση μέσω εμβολιασμού», πρόσθεσε ο Ρόζενμπαουερ. Εκστρατείες εμβολισμού έχουν προγραμματισθεί να πραγματοποιηθούν σε όλη τη Συρία μέσα στον Νοέμβριο, όμως τα επιμελητειακά μέσα βρίσκονται υπό συζήτηση, επεσήμανε ο ίδιος.

«Όλοι την αντιμετωπίζουν ως έξαρση (πολιομυελίτιδας) και βρισκόμαστε υπό το κράτος της αντίδρασης σε ένα ξέσπασμα» επιδημίας, υπογράμμισε. Το Σάββατο ο ΠΟΥ ανακοίνωσε πως έχουν καταγραφεί δύο επιβεβαιωμένα κρούσματα—επρόκειτο για την πρώτη εμφάνιση της νόσου στη Συρία από το 1999.

Η πόλη του Ντέιρ αλ Ζορ βρίσκεται υπό τον έλεγχο των κυβερνητικών δυνάμεων του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ, όμως τα περίχωρά της είναι στα χέρια των αντικαθεστωτικών.

Με πάνω από 4.000 πρόσφυγες να εγκαταλείπουν καθημερινά τη Συρία, εμβολιασμοί για πολιομυελίτιδα έχει προγραμματιστεί να γίνουν και σε γειτονικές χώρες, όπου ενδεχομένως να υπάρχουν κενά στην κάλυψη, δήλωσε ο Ρόζενμπαουερ.

Σήμερα, η UNICEF ανακοίνωσε πως έχει ενοικιάσει ένα αεροσκάφος για να αποστείλει φαρμακευτικό υλικό για να καταπολεμηθούν άλλου είδους ασθένειες και ο εκτεταμένος υποσιτισμός που μαστίζουν τα παιδιά στη Συρία.
Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα τα σχόλια και θα δημοσιευτούν αρκεί να μην είναι συκοφανττικά και υβριστικά.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...