Δευτέρα 14 Οκτωβρίου 2013

Με την άνοδο της γαλλικής ακροδεξιάς οι Βρετανοί «ονειρεύονται» την έξοδο της Γαλλίας από το ευρώ

Μετά την ανησυχητική άνοδο του Εθνικού Μετώπου της Μαρίν Λε Πεν, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Nouvel Observateur που το φέρνει στην πρώτη θέση των προτιμήσεων για τις ερχόμενες ευρωεκλογές, αλλά και έπειτα από τη νίκη του υποψηφίου του κόμματος στην Μπρινιόλ, οι Βρετανοί έχουν ήδη ξεκινήσει να μιλούν για…Frexit.

Σε άρθρο του ο συντάκτης της βρετανικής Telegraph, Άμπρος Έβανς – Πρίτσαρντ, διερωτάται αν ήρθε η ώρα των στοιχημάτων για το πότε θα βγει από το ευρώ η Γαλλία, ενώ κάνει λόγο για «σεισμό» στην χώρα.

«Ένα κόμμα που έχει ως στόχο την έξοδο της χώρας από το ευρώ και την επιστροφή στο γαλλικό φράγκο, καθώς και την καταστροφή της ευρωζώνης, νίκησε στις εκλογές της Μπρινιόλ. Απειλεί, μάλιστα, και για Frexit, γεγονός που αλλοιώνει την πολιτική χημεία γύρω από το βρετανικό δημοψήφισμα για την ΕΕ», αναφέρει στο κείμενό του ο συντάκτης.

Κάνοντας αναφορά στον λιγότερο ξενοφοβικό λόγο της Μαρίν Λε Πεν, συγκριτικά με τον πατέρα της, Ζαν-Μαρί Λε Πεν, ο Έβανς – Πρίτσαρντ αποδίδει την επιτυχία του κόμματος στο υψηλό ποσοστό της ανεργίας, αλλά και στο γεγονός ότι πλέον δε μπορεί κανείς να «περάσει» το Εθνικό Μέτωπο ως ακροδεξιό.

Την ίδια ώρα, ο συντάκτης παρατηρεί ότι το κόμμα της Λε Πεν υπενθυμίζει την πολιτική κρίση που επικρατεί στην Ευρώπη, η οποία έχει πια κορυφωθεί.

Κλείνοντας το κείμενό του ο Έβανς – Πρίτσαρντ  υποστηρίζει: «Είναι πολύ πιθανό το Εθνικό Μέτωπο να σαρώσει στις ευρωεκλογές του Μαΐου, μία ψήφος που θα είναι απόλυτα συμβατή με την ατζέντα του κόμματος. Δε θα είναι το μόνο κόμμα. Οι ευρωσκεπτικιστές είναι έτοιμοι για συνταράξουν το Ημικύκλιο του Στρασβούργου. Οι χειρότεροι εφιάλτες της ευρωπαϊκής ελίτ αρχίζουν να γίνονται πραγματικότητα και οι ευθύνες είναι της ίδιας της ελίτ».
Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα τα σχόλια και θα δημοσιευτούν αρκεί να μην είναι συκοφανττικά και υβριστικά.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...