Τετάρτη 5 Σεπτεμβρίου 2012

Κένυα: Στειρώνουν γυναίκες-φορείς του HIV χωρίς τη συναίνεσή τους

Έρευνα έχει διαταχθεί, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας The Guardian, από την κυβέρνηση της Κένυας, έπειτα από μελέτη του αφρικανικού κέντρου Πρωτοβουλίας για ζητήματα φύλου και Media, όπου αποκαλύπτεται...
η εκτεταμένη πρακτική σε δημόσια νοσοκομεία της στείρωσης γυναικών-φορέων του HIV, δίχως τη συναίνεσή τους.

Η 30χρονη Ruth Achieng εισήχθη σε νοσοκομείο του Ναϊρόμπι το 2004 για μία απλή επέμβαση λόγω αποβολής ή τουλάχιστον έτσι νόμιζε. Μετά το πέρας της επέμβασης ενημερώθηκε πως δεν πρόκειται να αποκτήσει ποτέ παιδιά.

Όπως λέει η ίδια: «Ο γιατρός μου είπε ότι ήμουν φορέας του HIV και ότι δεν είχα πλέον λόγο να αποκτήσω άλλα παιδιά».

Άλλη μία συνομήλικη της πρώτης γυναίκα, η Priska Akuma, κατηγόρησε το γιατρό της ότι τη στείρωσε κατά τη διάρκεια καισαρικής τομής το 2007. Η ίδια προσέθεσε ότι δεν ενημερώθηκε ποτέ γι' αυτή την απόφαση του γιατρού παρά μόνο όταν παραπονέθηκε σε κάποιο άλλο μέλος του προσωπικού του νοσοκομείου για ισχυρούς πόνους στο στομάχι της.

«Εκείνος με ρώτησε αν γνώριζα ότι είχα υποβληθεί σε αποκοπή ωαγωγών [στείρωση]... Όταν κατάλαβα τι εννοούσε, ρώτησα αμέσως γιατί το έκαναν. Η απάντηση που πήρα ήταν ότι ήμουν φορέας του HIV και ότι από εδώ και πέρα δεν θα αποτελώ πρόβλημα για την κοινότητά μου».

Η αναφορά του κέντρου περιλαμβάνει επίσης παραδείγματα τακτικών και μεθόδων εξαναγκασμού ώστε να επιτευχθεί η συναίνεση του θύματος.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, ο κίνδυνος μετάδοσης του HIV από οροθετικές γυναίκες στα βρέφη τους είναι πολύ μικρός - λιγότερο από 5% - εάν και εφόσον λάβουν την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους και αποφύγουν το θηλασμό.

Πολλές από τις γυναίκες που ερωτήθηκαν αναφέρθηκαν στην κατοπινή διάλυση του γάμου τους εξαιτίας της αδυναμίας τους να κάνουν παιδιά, ενώ αρκετές από αυτές έκαναν λόγο για δυσβάσταχτες παρενέργειες που τις ανάγκασαν να εγκαταλείψουν τις δουλειές τους.

Οι περισσότερες από τις επεμβάσεις έλαβαν χώρα σε δημόσια νοσοκομεία, ενώ υπήρξαν και περιπτώσεις που πραγματοποιήθηκαν σε κινητές μονάδες.

Το θέμα έχουν αναλάβει να διερευνήσουν οι αρχές και αναλόγως με τα πορίσματα θα ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα.
iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα τα σχόλια και θα δημοσιευτούν αρκεί να μην είναι συκοφανττικά και υβριστικά.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...