Σάββατο 1 Σεπτεμβρίου 2012

Καραδοκεί η χολέρα στην Αϊτή

Ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Μπαν Γκι-μουν προειδοποίησε χθες ότι η Αϊτή αντιμετωπίζει μεγάλες δυσκολίες καθώς προσπαθεί να... περιορίσει την επιδημία χολέρας η οποία έχει στοιχίσει χιλιάδες ζωές και την επιδείνωση των συνθηκών στους καταυλισμούς των σεισμοπαθών, καθώς οι οργανώσεις αρωγής αποσύρονται από τη χώρα της Καραϊβικής λόγω της έλλειψης χρηματοδότησης.

Σε έκθεσή του προς το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ο Μπαν σημείωσε ότι ο αριθμός των κρουσμάτων χολέρας έχει αυξηθεί από την έναρξη της περιόδου των βροχών, τον Μάρτιο, και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει προβλέψει πως ενδέχεται να υπάρξουν ως και 112.000 κρούσματα εντός του 2012.

Σχεδόν 600.000 άνθρωποι στην Αϊτή έχουν προσβληθεί από χολέρα μετά το ξέσπασμα της επιδημίας τον Οκτώβριο του 2010, εκ των οποίων τουλάχιστον 7.400 έχασαν τη ζωή τους. Πολλοί Αϊτινοί έχουν κατηγορήσει κυανόκρανους του ΟΗΕ από το Νεπάλ ότι έφεραν την ασθένεια στη χώρα, αφού η αποχέτευση του στρατοπέδου τους μόλυνε έναν ποταμό.

«Η αναζωπύρωση της επιδημίας χολέρας είναι ιδιαίτερα ανησυχητική αφού οι μη κυβερνητικές οργανώσεις που την αντιμετώπισαν στην αρχή αποχωρούν σταδιακά λόγω της έλλειψης χρηματοδότησης», επισήμανε ο Μπαν.

Αυτό έχει «συνέπεια η υποστήριξη της διαδικασίας μεταβίβασης των ευθυνών στο υπουργείο Υγείας, όπως προβλεπόταν στην εθνική στρατηγική, να μειωθεί, όπως και η δυνατότητα αποτελεσματικής αντιμετώπισης των κρουσμάτων χολέρας».

Η Αϊτή πασχίζει ακόμα να συνέλθει από το σεισμό του Ιανουαρίου του 2010, ο οποίος είχε στοιχίσει τη ζωή σε περίπου 300.000 ανθρώπους και άφησε άστεγους άλλο 1,5 εκατ. κατοίκους.

Ο ΓΓ του ΟΗΕ ανέφερε ότι 390.000 άνθρωποι εξακολουθούν να ζουν σε καταυλισμούς για σεισμοπαθείς. «Οι συνθήκες διαβίωσης στους καταυλισμούς έχουν επιδεινωθεί καθώς οι ανθρωπιστικές οργανώσεις προοδευτικά αποσύρονται λόγω, μεταξύ άλλων αιτίων, της έλλειψης χρηματοδότησης. Οι Αϊτινοί οι οποίοι ζουν σε καταυλισμούς όπου οι συνθήκες υγιεινής είναι ανεπαρκείς είναι εξαιρετικά ευάλωτοι σε κινδύνους όπως (. . .) η χολέρα», πρόσθεσε ο Μπαν. «Πάνω από 230.000 εκτοπισμένοι άνθρωποι προβλέπεται ότι θα ζουν ακόμη στους καταυλισμούς στα τέλη του 2012».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα τα σχόλια και θα δημοσιευτούν αρκεί να μην είναι συκοφανττικά και υβριστικά.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...