Πέμπτη 13 Σεπτεμβρίου 2012

Εκρηξη στον μουσουλμανικό κόσμο– Εισβολή στην αμερικανική πρεσβεία στην Υεμένη [βίντεο]

Εκτός ελέγχου είναι η κατάσταση στο μουσουλμανικό κόσμο με αφορμή την αντι-ισλαμική ταινία «Η αθωότητητα των μουσουλμάνων», η οποία στάθηκε αφορμή να ξεσπάσει κύμα οργής στις χώρες που είναι έντονο το μουσουλμανικό στοιχείο. Στην Υεμένη η κατάσταση είναι έκρυθμη καθώς εξαγριωμένοι διαδηλωτές έκαναν έφοδο στην αμερικανική πρεσβεία στην πρωτεύουσα Σανά.

Η προσπάθεια των τοπικών αρχών να διαλύσουν το πλήθος με πυροβολισμούς είχε ως αποτέλεσμα να μετατραπεί η περιοχή σε πεδίο μάχης. Εξω από την πρεσβεία, αυτοκίνητα τυλίχθηκαν στις φλόγες ενώ παραμένει αδιευκρίνιστος αριθμός τραυματιών.

Όπως μεταδίδουν το Skynews, το AlArabiya και το Reuters, το πλήθος είναι εξαγριωμένο, πυρπόλησε διπλωματικά αυτοκίνητα, ενώ διαδηλωτές έσπασαν παράθυρα στα γραφεία της ασφάλειας έξω από την πρεσβεία πριν μπουν στον περίβολο του καλά οχυρωμένου κτιριακού συγκροτήματος.

Το Γαλλικό Πρακτορείο μετέδωσε πως οι δυνάμεις ασφαλείας κατάφεραν να απωθήσουν τους ως επί το πλείστον νεαρούς διαδηλωτές από το χώρο της πρεσβείας.

Το BBC αναφέρει πως διαδήλωση πραγματοποιείται και έξω από την αμερικανική πρεσβεία στην Λιβύη, εκεί όπου χτες σκοτώθηκε ο πρέσβης των ΗΠΑ. Επίσης έχουν γίνει συγκεντρώσεις
διαμαρτυρίας γίνεται στην Τύνιδα, το Χαρτούμ του Σουδάν, την Καζαμπλάνκα, τα γραφεία του ΟΗΕ στη Γάζα και έξω από την αμερικανική πρεσβεία στο Κάιρο.

Υπενθυμίζεται πως το απόγευμα της Τρίτης, ομάδα ενόπλων επιτέθηκε με όπλα, χειροβομβίδες και ρουκέτες στο αμερικανικό προξενείο στην πόλη Βεγγάζη με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους ο Αμερικανός πρέσβης στη Λιβύη, Τζον Κρίστοφερ Στίβενς, και άλλοι τρεις Αμερικανοί διπλωμάτες, μεταξύ των οποίων και ο βετεράνος αξιωματούχος διαχείρισης πληροφοριών του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Σον Σμιθ.

Η αντίδραση ων Αμερικανών ήταν άμεση και ο πρόεδρος των ΗΠΑ είπε πως οι ένοχοι για τη δολοφονία των τεσσάρων αξιωματούχων θα βρεθούν και θα οδηγηθούν στη δικαιοσύνη. Παράλληλα με εντολή του αμερικάνικου πολεμικού ναυτικού αποχώρησαν δύο πλοία με προορισμό τις Λιβυκές ακτές.

Η ταινία που απειλεί με ανάφλεξη τον ισλαμικό κόσμο

Ενα δίωρο φιλμ του 56χρονο Αμερικανοϊσραηλινού εργολάβου ονόματι Σαμ Μπασίλ, χρηματοδοτήθηκε από ιδιώτες Εβραίους και διαφημίστηκε από τον αμφιλεγόμενο Αμερικανό πάστορα Τέρι Τζόουνς (πρόκειται για τον ίδιο άνθρωπο που απειλούσε το 2010 πως θα κάψει δημοσίως το Κοράνι).

Ενα 13λεπτο τρέιλερ της συγκεκριμένης ταινίας έκανε την εμφάνισή του στο Διαδίκτυο τον περασμένο Ιούλιο αλλά αρχικά πέρασε απαρατήρητο... μέχρι την προηγούμενη εβδομάδα, οπότε αυτό μεταφράστηκε από κάποιον στα αραβικά και άρχισε να κάνει τον γύρο των αιγυπτιακών μίντια προκαλώντας εντονότατες αντιδράσεις. Κάπως έτσι φτάσαμε στο σημείο, ανήμερα της 11ης Σεπτεμβρίου, ομάδες διαδηλωτών να «βομβαρδίζουν» την αμερικανική πρεσβεία στο Κάιρο της Αιγύπτου καθώς και το προξενείο των ΗΠΑ στη Λιβύη.

Πηγή: | iefimerida.gr
Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα τα σχόλια και θα δημοσιευτούν αρκεί να μην είναι συκοφανττικά και υβριστικά.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...