Σάββατο 1 Σεπτεμβρίου 2012

Ποιος ο σκοπός του ταξιδιού της Μέρκελ στην Κίνα

Διήμερη επίσκεψη στην Κίνα πραγματοποίησε η Άνγκελα Μέρκελ, η οποία πήρε το δρόμο της επιστροφής με ένα βουνό επιχειρηματικών συμβολαίων και τη δέσμευση του Πεκίνου να «βάλει πλάτη» στην κρίση του ευρώ, όχι όμως και να προχωρήσει σε αλλαγές όσον αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα.
Τη Μέρκελ συνόδευσαν επτά μέλη του γραφείου της, καθώς και μία ομάδα από εκπροσώπους ορισμένων από τις μεγαλύτερες εταιρείες της Γερμανίας, κατόπιν πρόσκλησης του Κινέζου πρωθυπουργού, καθώς αμφότερες οι χώρες φοβούνται επιβράδυνση στην ανάπτυξη και πτώση της ζήτησης των εξαγόμενων προϊόντων τους, φέροντας έτσι το ζήτημα της οικονομίας στο προσκήνιο των μεταξύ τους επαφών.

Πρωταρχικό μέλημα της Μέρκελ ήταν η διασφάλιση της στήριξης του νυν Κινέζου πρωθυπουργού, αλλά κι εκείνου που θα τον διαδεχθεί την επόμενη χρονιά, αναφορικά με την εξαγορά μεγαλύτερου μέρους του Ευρωπαϊκού χρέους, ώστε να απαλυνθεί η κρίση που μαστίζει εδώ και τρία χρόνια τις Ευρωπαϊκές αγορές.

Ωστόσο, η οικονομική πολιτική της καγκελαρίου δεν διέφυγε ακόμη μια φορά της οξείας κριτικής από τον τύπο, με προεξάρχουσες την on line έκδοση του Spiegel και τη συντηρητική Frankfurter Allgemeine Zeitung, που στηλίτευσαν την εστίαση της συνάντησης αποκλειστικά σε θέματα οικονομίας, προσδίδοντάς της το προσωνύμιο «η εξημερωμένη καγκελάριος».

Στη Γερμανία είναι διάχυτη η άποψη πως όσο δυναμικά και αν εξελίσσονται οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών σε επίπεδο εμπορίου και επενδύσεων, αυτές δεν μπορούν και δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να προσλάβουν «ειδικό» χαρακτήρα καθαρά χρηματοοικονομικού περιεχομένου και εξάρτησης.
iefimerida.gr
Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα τα σχόλια και θα δημοσιευτούν αρκεί να μην είναι συκοφανττικά και υβριστικά.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...