Πέμπτη 7 Νοεμβρίου 2013

Τεχεράνη: Έτοιμη για συμφωνία με τις ΗΠΑ για το πυρηνικό της οπλοστάσιο

Στη Γενεύη, οι «έξι» μεγάλες δυνάμεις (Βρετανία, Κίνα, Γαλλία, Ρωσία, ΗΠΑ και Γερμανία) περιμένουν από την κυβέρνηση της Τεχεράνης να κάνει το πρώτο βήμα για περιορισμό του πυρηνικού του προγράμματος

Η Τεχεράνη θέλει να ρίξει τον τοίχο της δυσπιστίας διαμηνύει στην διεθνή κοινότητα ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών, Μοχάμαντ Ζαρίφ, από τη Γενεύη όπου διεξάγεται νέος γύρος συνομιλιών της Δύσης για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα.

Σύμφωνα με τη «Wall Street Journal», η Τεχεράνη είναι έτοιμη να καταλήξει σε συμφωνία με την Ουάσινγκτον για το πυρηνικό της οπλοστάσιο, επικαλούμενη πηγές του ιρανικού υπουργείο εξωτερικών.

Πριν δύο μέρες, ο Μοχάμαντ Ζαρίφ είχε δηλώσει ότι θα μπορούσε να συναφθεί εντός της εβδομάδας στο νέο γύρο συνομιλιών στη Γενεύη μία συμφωνία-πλαίσιο με τις μεγάλες δυνάμεις σχετικά με το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, αν και επεσήμανε «πως δεν θα ήταν καταστροφή» εάν υπήρχε μία περαιτέρω καθυστέρηση.

Στη Γενεύη, οι «έξι» μεγάλες δυνάμεις (Βρετανία, Κίνα, Γαλλία, Ρωσία, ΗΠΑ και Γερμανία) περιμένουν από την κυβέρνηση της Τεχεράνης να κάνει το πρώτο βήμα για περιορισμό του πυρηνικού του προγράμματος.

Πιο συγκεκριμένα, η διεθνής κοινότητα περιμένει από το Ιράν να αναστείλει τις προσπάθειές της για εμπλουτισμό ουρανίου και να μειώσει τα αποθέματά της πριν προσφέρει ως αντάλλαγμα την -πολυπόθητη για το υπό πίεση Ιράν- χαλάρωση των οικονομικών κυρώσεων.

Η πρώτη φάση μπορεί να διαρκέσει έξι μήνες και οι κυρώσεις που θα αρθούν θα μπορούν να επιβληθούν ξανά εάν το Ιράν δεν φέρει εις πέρας τις δεσμεύσεις του, ανέφερε στο Reuters αξιωματούχος της αμερικανικής κυβέρνησης που βρίσκεται στις συνομιλίες.

Η φάση αυτή θα πρέπει να αφορά στα επίπεδα του εμπλουτισμού ουρανίου από το Ιράν, τα αποθέματα υλικού που έχει όπως και την διεθνή επίβλεψη, πρόσθεσε.

Την ίδια ώρα, ο επικεφαλής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (IAEA),  Γιουκίγια Αμάνο, εξετάζει εάν θα ανταποκριθεί στην πρόσκληση που του απηύθυνε η Τεχεράνη να επισκεφθεί την Ισλαμική Δημοκρατία στις 11 Νοεμβρίου, μία πιθανή ένδειξη προόδου στις διαπραγματεύσεις για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα.
Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα τα σχόλια και θα δημοσιευτούν αρκεί να μην είναι συκοφανττικά και υβριστικά.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...